Peste 1.000 de militari afgani au murit in lupte in acest an, cel mai important bilant de la inceputul insurectiei talibanilor, in timp ce armata afgana isi asuma o responsabilitate tot mai mare inaintea retragerii fortelor NATO in 2014, a anuntat un oficial afgan duminica.

"In cursul ultimelor noua luni, 906 de militari din cadrul armatei afgane au fost ucisi. In total, 1.056 de militari au fost ucisi in 2012", a declarat generalul Mohammad Zahir Azimi, un purtator de cuvant la Ministerul Apararii.

"Bilantul s-a agravat in comparatie cu anii precedenti", a precizat el, citat de MEDIAFAX.

Capacitatea armatei, care se dezvolta rapid cu scopul de a opri insurectia islamista, este cheia evitarii unui razboi civil generalizat in Afganistan dupa retragerea, prevazuta in 2014, a aproximativ 100.000 de militari din cadrul fortei internationale (ISAF).

In opinia generalului Azimi, principala responsabilitate a armatei este sa asigure securitatea a peste 75% din teritoriul tarii, insa, pentru a reduce pierderile, aceasta are nevoie de echipamente mai bune, mai ales de protectie impotriva minelor. Obiectivul NATO este sa formeze maximum 250.000 de militari si politisti afgani pana la sfarsitul anului 2014, care sa asigure stabilitatea Afganistanului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.