Cand a fost inaugurata in anul 2004, cladirea Taipei 101, considerata cea mai inalta structura locuibila din lume, a fost aclamata ca o minune a arhitecturii.

Nimeni nu s-a gandit la acel moment ca greutatea colosala a structurii ar putea sa aiba efecte nedorite. Conform unor studii de ultima ora, cladirea este responsabila de aparitia a doua cutremure in Taiwan.

Taipei 101 e considerata cea mai grea constructie din lume: 700.000 de tone. Oamenii de stiinta suspecteaza ca turnul a cauzat doua cutremure recente, din cauza presiunii pe care o exercita asupra structurii geologice.

Geologul Cheng Horng Lin, de la Universitatea Nationala din Taiwan, considera ca presiunea exercitata de constructia zgarie-nori ar fi putut reactiva o falie seismica mai veche.

Inainte de constructia Taipei 101, zona era foarte stabila, lipsita de falii active la suprafata. Activitatea seismica consta doar in microcutremure cu magnitudinea mai mica de 2 grade, care aveau loc aproximativ o data pe an.

Dupa ce au inceput lucrarile la Taipei 101, numarul cutremurelor a crescut la aproximativ doua microseisme pe an in timpul perioadei de constructie (1997 - 2003). "Dupa terminarea constructiei au avut loc doua cutremure mai mari (cu magnitudine de 3,8 si 3,2 grade), care s-au produs chiar sub Taipei 101", a precizat cercetatorul.

Daca observatiile geologului taiwanez se confirma, atunci apar o serie de probleme in ceea ce priveste alte proiecte de constructie precum Sky City 1000 din Japonia - orasul vertical ce ar trebui sa rezolve problemele locative din Tokyo. Si nu doar zgarie-norii au aceasta problema. Digurile si depozitele subterane pentru deseuri pot cauza vibratii, daca sunt prea masive.

Unul din cele mai reprezentative exemple e cutremurul din 1967, cauzat de barajul Koyna, din India. Mai mult de 120 de persoane au murit si multe altele au fost ranite in momentul in care un seism cu magnitudine de 6,5 grade pe scara Richter a afectat zona unde fusese ridicat barajul, in statul Maharashtra.

Pe de alta parte, un cutremur de 5 grade pe scara Richter produs in mai 2001, in Marea Nordului, se presupune ca a fost cauzat de eliberarea presiunii intr-o zona de extragere a petrolului si gazelor naturale.

In 1967 cantitatile de deseuri care au fost introduse in Muntii Stancosi au cauzat producerea unui seism cu magnitudine de 5,5 grade in Denver, Colorado.

Taipei 101 - minune a arhitecturii

Cea mai inalta cladire locuibila din lume are 101 etaje si inca 5 subterane. E proiectata sa reziste la cutremure de peste 7 grade pe scara Richter si supertaifune care apar o data la un secol. Cladirea masoara 508 metri inaltime. Constructia este dotata cu lifturi care au o forma aerodinamica si care se deplaseaza cu 63 de km/ora. Astfel, un vizitator ajunge de la parter la etajul 89 in numai 39 de secunde.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.