SUA au mobilizat nave echipate cu capacitati antiracheta balistica pentru "a supraveghea indeaproape" lansarea unei rachete cu raza lunga de actiune anuntata de catre Coreea de Nord.

"Este logic sa le deplasam pentru a cunoaste mai bine situatia. Aceste nave sunt dotate cu capacitati antiracheta", le-a spus el unor jurnalisti, fara sa precizeze numarul navelor respective.

Este vorba de doua distrugatoare, USS Benfold si USS Fitzgerald, care vor "supraveghea orice eventuala lansare a unei rachete de catre Coreea de Nord si care vor oferi totodata asigurari aliatilor nostri din regiune, in cazul in care va avea loc o lansare", a precizat pentru AFP un oficial din cadrul Marinei americane sub protectia anonimatului.

Mobilizarea lor are scopul sa permita o "intelegere a ceea ce se intampla", iar, in cazul in care lansarea va avea loc, sa se afle despre ce tip de racheta este vorba, sa i se stabileasca traiectoria, pe cine poate ameninta si sa "ofere asigurari aliatilor", a precizat Locklear.

Statele Unite au denuntat drept "un act de mare provocare" lansarea anuntata ca iminenta de catre Phenian a unui "satelit de observatie terestra". Comunitatea internationala suspecteaza Coreea de Nord ca vrea sa procedeze la un nou test cu racheta balistica, incalcand rezolutii ale ONU, scrie MEDIAFAX

In opinia amiralului Locklear, Coreea de Nord "a obtinut progresiv o tehnologie mai buna" in materie de rachete balistice.

"Oare va avea mai mult succes ca data trecuta, intr-un timp atat de scurt? Cat de multe a facut pentru a indrepta (erorile)? Nu pot spune", a minimizat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.