Propunerea unui membru marcant al partidului extremist maghiar Jobbik de a se intocmi liste cu evrei din guvern si parlament a provocat controverse in Ungaria.

Vicepresedintele grupului parlamentar Jobbik, Marton Gyongypsi a cerut in Parlament intocmirea unei liste cu evreii din guvern si parlament pentru ca acestia “ar reprezenta un pericol pentru securitatea nationala”

Guvernul ungar, alcatuit din membri ai partidului conservator nationalist Fidesz a condamnat aceasta propunere in cel mai categoric mod posibil, precizand ca ii va “proteja pe toti cetatenii tarii in fata acestor insulte”.

Opozitia socialista califica declaratia lui Gyongyosi drept “impardonabila” si a propus construitrea unei comisii etice speciale in Parlament pentru astfel de situatii. Coalitia Democratica a anuntat ca va cere direct scoaterea Jobbik in afara legii.

Dupa aceste reactii, Gyongyosi a incercat sa-si nuanteze spusele, afirmand ca s-a referit numai la acele persoane care detin cetatenie dubla si a cerut scuze „compatriotilor evrei” pentru vorbele sale confuze, scrie evz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.