Condoleezza Rice nu va avea un sejur foarte "convenabil" in Europa, saptamana viitoare. Pentru ca va trebui sa raspunda tuturor intrebarilor UE legate de inchisorile secrete ale CIA.

Sau cel putin asa a promis purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack. "Sunt intrebari legitime si ne vom da silinta sa raspundem la ele", a declarat oficialul american, dupa o intalnire dintre Condoleezza Rice si omologul sau german, Frank Walter Steinmer.

De altfel, subiectul a fost abordat de cei doi oficiali. Steinmer a plecat spre Washington pentru a-i convinge pe americani ca noul guvern condus de Angela Merkel vrea sa stranga relatia cu SUA, iar Condi Rice (foto sus) a profitat de ocazie sa discute despre scandalul centrelor secrete ale CIA, care a implicat si numele Romaniei. Seful diplomatiei germane, fost coordonator al serviciilor de informatii, a dat prima dovada de diplomatie atunci cand a fost intrebat despre acest subiect sensibil si pentru Germania.

"Ma bucur ca am putut discuta subiectul in profunzime. Cred ca a fost o decizie corecta ca am ales sa nu ignoram subiectul in aceste convorbiri. Si sunt extrem de bucuros, mai cu seama fiindca s-a inteles ca exista intr-adevar ingrijorari legate de aceasta problema, si ale opiniei publice, si ale Parlamentului European, si ca singura cale de abordare este o investigatie" - a spus ministrul Frank Walter Steinmeier (foto jos). Adica nimic in plus decat ceea ce anuntase deja Departamentul de Stat.

Fofilari

Oricum, o solicitare clara din partea Uniunii Europene exista deja. "Financial Times" a anuntat ca ministrul de externe al Marii Britanii, Jack Straw, a trimis o scrisoare oficiala, in numele Uniunii, prin care cere Washingtonului clarificari. Poate si pentru ca Rice l-a asigurat pe omologul sau german ca SUA nu au incalcat legislatia americana sau tratatele internationale. Dar a evitat sa afirme ca nu a fost incalcata legislatia comunitara. Ceea ce ar spune multe, in special dupa declaratia comisarului Franco Frattini, care a spus ca daca vor exista dovezi conform carora state ale UE au incalcat legislatia europeana in materie de drepturi ale omului, ele vor suporta consecintele, inclusiv retragerea dreptului la vot.

Posibile scenarii

Nici directorul CIA, Porter Goss, care a acordat un interviu postului ABC, nu a reusit sa aduca ceva lumina in scandal. El nu a negat existenta unor inchisori secrete ale Agentiei in diverse zone ale lumii, dar a dezmintit oficial ca SUA ar fi recurs la tortura. Afirmatie care ar putea deveni leit-motivul turneului de patru zile pe care Rice il va face in Germania, Romania, Ucraina si Belgia. Pentru ca Washingtonul a promis explicatii, iar o portita de iesire ar putea fi recunoasterea existentelor centrelor secrete ale CIA, a caror locatie nu poate fi dezvaluita din "motive de securitate". Dar in mod cert, agentii americani nu au torturat pe nimeni.

Astfel ar putea fi explicate zborurile avioanelor si aterizarile pe aeroporturile europene, despre care presa a tot scris in ultimul timp. Si, de vreme ce Uniunea Europeana nu gaseste dovezi pentru a contrazice America, turneul doamnei Rice ar putea stinge scandalul. Sau ar mai exista un scenariu posibil. Condi Rice sa nu spuna nimic, dar sa promoveze politica preventiva a administratiei Bush, care consta in aprobarea arestarilor inainte ca suspectii sa treaca la actiune. "Niciodata pana acum nu am avut a face cu un astfel de razboi... nu ne putem permite sa lasam intai sa aiba loc infractiuni si apoi sa facem arestari, fiindca, daca suspectii trec la actiune, pot ucide mii de oameni nevinovati", a declarat sefa diplomatiei americane pentru "USA Today".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.