Incordare maxima. Nervozitate la limita. Priviri incruntate. Lipsa totala de vointa politica si, plutind atotputernica si sfidatoare, neincredere absoluta.

Aceste "nobile" trasaturi specifice razboiului rece in toata puterea cuvantului caracterizeaza relatiile de azi dintre Kiev si Moscova. Cauza? Penultima este esecul negocierilor privind pretul de tranzitare a gazelor naturale rusesti pe teritoriul Ucrainei in drumul lor spre consumatorii europeni.

Iar ultima - proaspata, dospita ieri - declansarea procedurii de strangere de semnaturi in vederea organizarii unei consultari populare, vizand aderarea Ucrainei la Alianta Nord-Atlantica. Simtindu-se calcati pe coada, rusii au sarit ca arsi: o sa inchidem robinetul gazoductului, o sa suspendam colaborarea militara! Nu suna bine nici pentru economia Ucrainei, nici pentru stabilitatea regionala, nici pentru linistea UE. Cum s-a ajuns aici? De la o vorba aruncata in gluma de unii si luata in serios de altii.

Abia numit patron peste compania ucraineana de petrol si gaze naturale Naftogaz si plecat sa-i cunoasca pe partenerii de la Gazprom, Aleksei Ivcenko declara, asta vara, ca tara sa ar dori ca in tranzactiile cu gaze sa se aplice... preturi europene. Care sunt de trei ori mai mari decat cele practicate acum: de la 50 la 160 de dolari mia de metri cubi. Cu placere, a reactionat partea rusa! Se impun unele precizari, a revenit Ivcenko la intoarcerea acasa. Dar Gazpromul nici nu a vrut sa auda. In plus, a anuntat ca din 1 ianuarie 2006 va creste pretul de livrare pentru Ucraina, Moldova si Georgia. Veti regreta amarnic, a amenintat Kievul. Europa va ramane fara resurse energetice!, au tras disperate semnalul de alarma capitalele UE.

Ieri, premierul Rusiei, Mihail Fradkov, a declarat ca Moscova intentioneaza sa solicite interventia ca arbitru al Bruxellesului in disputa cu autoritatile de la Kiev. Luati prin surprindere si pusi intr-o pozitie cat se poate de delicata, adica fortati sa aleaga intre cele doua state slave, mai marii comunitari au balbait un raspuns diplomatic si "alunecos". "Uniunea Europeana este interesata ca lucrurile sa se rezolve intr-o nota pozitiva pentru toti factorii implicati, dar ea nu poate lua, oficial, apararea nici uneia dintre parti", au spus surse UE. "Putem exercita anumite presiuni asupra Kievului, dar numai pe cai neoficiale", au precizat ele. Pe acest fundal, Gazprom anunta ieri ca pana la 1 aprilie 2006 se va decide participarea Gaz de France la Gazoductul nord-european, traseul spre Germania care ocoleste Ucraina.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.