Biroul ONU de lupta impotriva drogurilor si criminalitatii (ONUDC) a publicat luni la Viena un raport menit sa ofere ajutor si sfaturi tarilor in lupta imporiva "teroristilor" care utilizeaza Intenetul pentru ca sa planifice atacuri.

"In contextul in care utilizarea Internetului a crescut in randul cetatenilor in ultimii ani, organizatii teroriste au utilizat, de asemenea, in mod extensiv aceasta retea mondiala indispensabila", a declarat rusul Iuri Fedotov, directorul ONUDC.

"Spre exemplu, ei pot sa difuzeze mesaje de propaganda, sa glorifice ideologii extremiste si sa promoveze violenta. Ei pot totodata sa recruteze, radicalizeze si incite la ura indivizi care sa comita atacuri teroriste, partajand instructiuni operationale si ghiduri practice", a adaugat Fedotov, scrie MEDIAFAX.

Raportul de 148 de pagini are ca scop sa ofere o mai buna intelegere a modului in care teroristii utilizeaza Internetul si sa creasca nivelul cooperarii internationale in vederea asigurarii unor "raspunsuri eficiente aduse de catre justitia penala acestei provocari transnationale".

Intre aceste provocari figureaza dezvoltarea legislatiilor nationale care pot sa ii ajute pe anchetatori sa combata activitati "teroriste" online, garantand totodata respectarea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, a apreciat ONUDC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.