Uniunea Europeana a primit vineri Premiul Nobel pentru Pace pentru activitatea sa din ultimele sase decenii.

"Timp de sase decenii, Uniunea Europeana a contribuit la avansul pacii, democratiei si drepturilor umane in Europa", se arata in declaratia reprezentantilor Fundatiei Nobel.

In acest an, un total de 231 de persoane si organizatii au intrat in cursa pentru prestigiosul premiu, intr-o editie care parea extrem de deschisa, pana in momentul in care televiziunea publica norvegiana NRK, in general bine informata, a facut din UE "marele favorit", joi seara.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.

Laureatii primesc cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Premiile Nobel in 2012 pana acum:
Literatura - Scriitorul chinez Mo Yan
Chimie - Cercetatorii americani Brian K. Kobilka si Robert J. Lefkowitz
Fizica - Cercetatorii francezi Serge Haroche si american David J. Wineland
Medicina - Cercetatorii John B. Gurdon si Shinya Yamanaka


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.