Cateva mii de studenti au manifestat luni la Tbilisi impotriva torturii la care sunt supusi detinuti intr-o inchisoare din capitala georgiana.

Studentii s-au reunit in fata Universitatii din Tbilisi si au marsaluit catre sediul Ministerului georgian al Apararii si Palatul Justitiei. Ei au reclamat demisia ministrului georgian al Justitiei Zurab Adeisvili. Politia a suspendat circulatia rutiera in centrul capitalei georgiene pe timpul marsului studentilor.

Scandalul provocat de aparitia unor informatii cu privire la aplicarea torturii intr-o inchisoare din Tbilisi i-a costat deja functiile pe ministrii Executarii pedepselor Hatuna Kalmahelidze si de Interne Baso Ahalaia. Manifestatii de protest afecteaza mai multe orase din tara inca de saptamana trecuta. Manifestantii reclama apararea drepturilor omului detinutilor si pedepsirea celor vinovati, potrivit MEDIAFAX.

Scandalul a izbucnit pe 18 septembrie, dupa ce Ministerul georgian de Interne a anuntat ca a descoperit ca un grup de gardieni de la Inchisoarea numarul 8 Gldani (Tbilisi) a "supus la tratamente inumane detinuti si a filmat scena". Inregistrarea video care surprinde tratamentele cu tortura la care sunt supusi detinutii a fost postata online si difuzata de catre doua posturi de televiziune georgiene. Posturile de televiziune au anuntat ca au primit aceste inregistrari de la un fost gardian al inchisorii care a solicitat azil politic in Belgia

Parchetul General din Georgia a arestat 11 persoane, inclusiv directorul inchisorii respective.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.