Guvernul japonez intentioneaza sa-i ceara Chinei sa plateasca pagubele suferite de misiunile diplomatice nipone care au fost tinta manifestatiilor antijaponeze din ultimele zile pe teritoriul chinez.

"Intentionam sa cerem compensatii pentru pagubele suferite de misiunile noastre", a declarat joi secretarul de cabinet Osamu Fujimura.

Decizia Guvernului japonez de saptamana trecuta de a nationaliza insulele revendicate de Beijing din Marea Chinei de Est a provocat manifestatii antijaponeze, uneori violente, in mai multe orase din China.

Insulele din arhipelagul numit Senkaku de japonezi si Diaoyu de chinezi sunt revendicate de Beijing. Acestea sunt situate la circa 200 de kilometri est de coastele Taiwanului, care le revendica la randul sau, si la 400 de kilometri vest de insula Okinawa (sudul Japoniei).

In timp ce Beijingul pare ca a decis sa puna capat manifestatiilor la adresa Japoniei, secretarul Guvernului japonez a anuntat un gest conciliant. "Premierul are in vedere numirea unui emisar special in cadrul eforturilor Guvernului nostru de a regla acest dosar in mod calm, prin cai diplomatice", a declarat Fujimora, potrivit MEDIAFAX.

Totusi, acesta a precizat ca deocamdata nu a fost numita nicio persoana pentru aceasta misiune, al carui format nu a fost nici el decis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.