Documente ale partidului comunist bulgar publicate dovedesc ca plecarea in Turcia a 340.000 de membri ai minoritatii turce din iunie pana in septembrie 1989 a constituit o epurare etnica si nu o plecare voluntara.

In cursul unei reuniuni la 7 iunie 1989 cu responsabili ai partidului comunist, Todor Jivkov, seful statului si al partidului comunist, a asigurat ca Bulgaria se va confrunta cu o puternica dorinta de emigrare a minoritatii turce.

"Aceasta este binevenita si necesara. Daca nu provocam plecarea a 200.000 - 300.000 de persoane din aceasta populatie, in 15 ani Bulgaria nu va mai exista, Va fi ca Ciprul", divizat de la interventia turca in 1974, spusese acesta.

Protocolul acestei reuniuni face parte din arhivele perioadei comuniste (1944-1989) in Bulgaria, disponibile incepand de luni pe noul site al agentiei arhivelor www.archives.bg/politburo care reuneste 2.459 de protocoluri si rezolutii, dintre care 897 raman secrete.

La 29 mai 1989, Bulgaria a deschis frontiera cu Turcia pentru a expulza bulgarii de origine turca (10% din totalul populatiei) care erau considerati ca fiind "cea de-a cincea colonie" a Turciei, atunci stat inamic membru NATO, potrivit MEDIAFAX.

Membrii minoritatii turce din Bulgaria au organizat manifestatii in 1989 pentru a isi recupera numele de origine care fusesera schimbate fortat cu nume de familie bulgare in 1984-85.

"Am dat instructiuni ministerului de Interne sa deporteze rapid si cu forta extremistii prin Austria si sa expulzeze masiv fanaticii care sunt in centrul acestor evenimente", a indicat Jivkov. Ceilalti membri ai minoritatii turce au fost insistent indemnati sa paraseasca Bulgaria.

Campania de epurare etnica care a provocat puternice reactii internationale si care nu a fost sustinuta de Moscova a accelerat demiterea lui Jivkov, la 10 noiembrie 1989, dupa 35 de ani la putere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.