Ceremonia oficiala de investire a noului presedinte al Ucrainei, Viktor Iuscenko, a fost fixata de parlamentul tarii pentru 13 ianuarie. Procedura, se spune la Kiev, va urma un scenariu neobisnuit. In ce consta noutatea ramane un mister. In privinta invingatorului maratonului electoral pentru magistratura suprema, acesta se relaxeaza la schi, in compania omologului sau georgian, Mihail Saakasvili. Ramasa acasa, echipa lui de consilieri lucreaza la programul de prioritati. Inainte de toate, trebuie stabilita candidatura viitorului prim-ministru. Nu in ultimul rand, trebuie clarificate zvonurile potrivit carora Iuscenko ar fi fost otravit nu de serviciile secrete ucrainene, ci de propriul anturaj.

Nu exista indoiala: evenimentul politic de cea mai mare rezonanta al anului trecut l-a constituit, in Ucraina, scandalul iscat de otravirea cu dioxina a lui Iuscenko. In pofida tuturor declaratiilor facute pe aceasta tema de diferitii responsabili - atat in Ucraina, cat si in afara ei - povestea inca mai ridica o sumedenie de intrebari care-si asteapta raspuns. Pentru ca nimic din ce s-a spus nu a fost, practic, confirmat. Mai exact, afirmatiile unora au fost contrazise sau respinse ca nejustificate de altii. Este, prin urmare, de la sine inteles interesul starnit de informatia presei fraceze si care, citand surse informate din Ministerul de Externe de la Paris, scria ca Iuscenko a fost, de fapt, otravit nu de serviciile speciale, cum sustine chiar victima, ci de colaboratoarea lui cea mai apropiata, Iulia Timosenko.

Iuscenko, transformat in marioneta

Adversarii ei, notau in context ziarele, "o considera o carierista inraita, o maestra in arta manipularii. S-a facut blonda, se piaptana in stil clasic popular, perfectionandu-si cunostintele de ucraineana, limba pe care nu o vorbea cu 10 ani in urma. Timosenko se vede deja premier, dar nu este exclus ca ambitiile ei sa nu se opreasca aici. Posibil, fostul vicepremier a decis sa-l inlature din calea ei pe Iuscenko, transformat intr-o marioneta", precizau mass-media franceze. Timosenko nu si-a ascuns aspiratiile de putere. Mai mult, a spus ca functia de sef al guvernului i se pare chiar potrivita, o rasplata bine meritata. Da, numai ca fotoliul respectiv a fost promis deja socialistului Aleksandr Moroz, prin acordul de sprijin electoral incheiat de acesta cu Iuscenko dupa primul tur al prezidentialelor, din 30 noiembrie.

Doi oameni de afaceri

Lista pretendentilor la succesiunea lui Viktor Ianukovici, care si-a anuntat demisia de la carma guvernului in ultima zi din 2004, mai cuprinde insa alte doua nume: cel al liderului uniunii intreprinzatorilor si industriasilor ucraineni, Anatoli Kinah, si al omului de afaceri Piotr Porosenko. Cine va avea, pana la urma, castig de cauza este greu de spus. Nici analistii nu sunt unanimi in pronosticurile lor. Unii ii acorda cele mai mari sanse lui Moroz, pornind de la premisa ca presedintele Partidului Socialist s-a mai aflat in postura de prim-ministru in intervalul 2000-2002. Altii il prefera pe Kinah. Porosenko pare insa favoritul majoritatii comentatorilor politici, printre care Vadim Karasev, in opinia caruia, desi va fi depusa in parlament, candidatura Iuliei Timosenko va fi respinsa de teama unei "revolte a deputatilor social-democrati si a fractiunii Partidului Regiunilor".

Dificila reforma a unui regim corupt

Scenariul unui om de afaceri la carma executivului devine chiar o necesitate, tinand cont de faptul ca, pentru a-si onora promisiunile lansate de-a lungul "revolutiei portocalii", Iuscenko va trebui sa faca putina ordine in randul elitelor - politice si oligarhice - postsovietice si sa adopte importante masuri economice impopulare. Meritul fostului guvernator al bancii centrale, aprecia, printre altii, tanarul analist ucrainean Serghei Telesin, "rezida in aceea ca a reusit sa canalizeze energiile populatiei si sa regrupeze diferitele forte politice opuse a lui Leonid Kucima. Interesele lor coincid. Acum, misiunea lui Iuscenko este de a prelungi aceasta coeziune, care se intinde centru-stanga la dreapta nationalista, trecand prin liberali, fara a neglija grupurile financiare aliate", a explicat Telesin.

"Spre o democratie de tip european"

La randul sau, directorul departamentului de filosofie al Universitatii din Kiev, Miroslav Popovici, estima ca, "Iuscenko va trebui sa evolueze de la un regim prezidential autoritar de tip sud-american, cu puternice legaturi in lumea interlopa, spre o democratie de tip european". In orice caz, adauga Telesin, "Iuscenko are nevoie de ajutorul socialistilor si de sprijinul lui Timosenko, daca nu vrea sa fie zdrobit de oligarhi". Un lucru este cert, si anume ca echipa noului sef al statului poate constitui un nucleu care sa permita schimbarea progresiva a elitelor. Dar, nota Popovici, "pentru a-si tine macar 50% din angajamente, Iuscenko va fi nevoit sa umble la Ministerul de Interne, Justitie, administratie fiscala, guvernatorilor de regiuni. El va trebui sa recurga la masuri economice absolut impopulare", avertiza politologul.

Echilibristica diplomatica

In ceea ce priveste politica externa a viitorului regim de la Kiev, presedintele polonez, Aleksander Kwasniewski, ii recomanda, printre altele, lui Iusenko multa prudenta, dar si mai mult tact diplomatic. Ucraina, estima liderul de la Varsovia, "trebuie sa mentina un echilibru perfect in raporturile ei cu Uniunea Europeana si cu Rusia". De mentionat, in context, ca prima deplasare peste hotare Iuscenko o va intreprinde la Moscova. Merita amintit ca, in urma cu exact un an, Moscova a fost tot prima capitala vizitata de proaspatul, pe atunci, presedinte georgian, Mihail Saakasvili. Ianukovici nu a avansat nici o data pentru intrevederea sa cu locatarul de la Kremlin, Vladimir Putin, dar este destul de probabil ca aceasta sa aiba loc dupa discutiile pe care liderul rus le va avea, la Varsovia, cu Kwasniewski in a doua jumatate a lunii ianuarie. Iar, dupa cum sustin cunoscatorii jocurilor politice de la Moscova, Putin va incerca sa pozeze in mare prieten al lui Iuscenko in fata lui Kwasniewski, dar si a noului presedinte ucrainean.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.