Operatiunile de distribuire a ajutoarelor catre milioanele de sinistrati din tarile asiatice lovite de cataclismul de la 26 decembrie se desfasoara in continuare cu mare dificultate din pricina faptului ca drumurile din multe regiuni sint impracticabile. Elicopterele incarcate cu provizii si medicamente nu pot ajunge nici ele in localitatile devastate, pentru ca pur si simplu nu exista nici un petic de pamint pe care sa poata ateriza in siguranta, in multe locuri pamintul fiind imbibat de apa, fie de pe urma valurilor ce au maturat totul in cale, fie dupa ploile torentiale ce s-au abatut asupra zonei.

Distribuirea ajutoarelor catre una dintre regiunile cel mai grav afectate, Banda Aceh din nordul insulei indoneziene Sumatra, a fost practic oprita ieri, pentru 18 ore, dupa ce un avion-cargo a intrat in plin intr-o turma de vite ce patrunsese pe pista aeroportului regional. Pina la indepartarea de pe pista a cargoului avariat nici un alt avion nu a mai putut ateriza in Banda Aceh, regiune in care sint peste 400.000 de sinistrati. Potrivit organizatiilor umanitare, acesti oameni sint intr-o situatie disperata, avind nevoie nu doar de mincare si medicamente, ci mai ales de adaposturi, ei fiind altminteri nevoiti sa infrunte sezonul ploios sub folii de plastic sau in corturi injghebate din ce au mai putut salva dintre darimaturi.

Ostatici pentru mincare

Incetineala cu care parvin ajutoarele ii impinge pe oameni la gesturi disperate. Astfel, un grup de oameni infometati din Insulele Andaman si Nicobar au luat ostatici guvernatorul si pe seful politiei, protestind astfel impotriva modului in care este distribuita hrana. Membrii mai multor triburi din zona nu au avut ce minca timp de patru zile in timp ce s-au refugiat in jungla si au putut supravietui doar datorita unui sac cu orez pe care l-a adus apa. In momentul in care s-au dus sa se plinga conducatorilor lor insa, i-au gasit pe cei doi indopindu-se cu mincare si relaxindu-se in casele lor. Furiosi, oamenii i-au luat pe sus pe oficiali si i-au tinut ostatici pina cind au promis ca le vor da si lor de mincare.

Strainii, goniti cu sagetile

Intr-un alt incident, un elicopter indian care transporta alimente si apa in Insulele Andaman si Nicobar a fost atacat de membrii triburilor locale, inarmati cu arcuri si sageti. Aparatul Pazei de Coasta survola zona la joasa altitudine si se pregatea sa parasuteze ajutoare cind indienii au tras cu zeci de sageti, acesta fiind semnul traditional prin care localnicii arata ca strainii nu sint bineveniti. Un ofiter de politie a declarat ca echipajul nu a fost ranit si ca autoritatile considera atacul un semn ca triburile nu au fost afectate atit de grav pe cit s-a crezut. Autoritatile erau ingrijorate ca triburile ar fi fost exterminate de valurile seismice care au devastat insulele pe care locuiesc. In arhipelagul Andaman si Nicobar locuiesc numeroase triburi primitive, unele fiind extrem de izolate si traind inca in epoca de piatra.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.