Ponta considera ca procesul de integrare europeana va reprezenta o oportunitate pentru ca granita care a divizat doua secole cele doua tari sa devina una "simbolica".

Declaratia a fost inclusa intr-un mesaj transmis cu ocazia implinirii a 200 de ani de la anexarea jumatatii estice a Moldovei de catre Imperiul Tarist.

"Consecintele acestui act si urmarile lor politice si sociale raman in continuare dominante ale existentei celor doua state – Romania si Republica Moldova. Separarea impusa de o granita creata de efortul politic al marilor puteri ale epocii a dus la impartirea in doua a familiilor, credintelor, obiceiurilor, a limbii si a culturii comune. In numeroase ocazii, aceste diviziuni au generat in ambele societati tensiuni politice, au stat la baza ascensiunii politice a extremismului si au favorizat abandonarea politicilor si a argumentelor intelepte in favoarea beneficiilor de moment si a pasiunilor ideologice", spune premierul, potrivit MEDIAFAX.

El adauga ca integrarea europeana este un proiect care presupune eforturi politice majore, reforme dificile si transformari sociale radicale, fiind insa o oportunitate nu numai a Romaniei, dar si a Republicii Moldova de a face ca granita care a divizat doua secole cele doua tari sa devina una "simbolica" odata cu procesul de integrare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.