Modificarea regulilor europene privind reciprocitatea vizelor a fost aprobata in urma unui amendament co-initiat de europarlamentarul roman Ioan Enciu.

In urma acestei modificari, Statele Unite si Canada vor avea la dispozitie un termen de 90 de zile pentru a elimina vizele pentru toate statele UE, inclusiv Romania, in caz contrar riscand ca UE sa impuna obligatia de vize pentru cetatenii americani si canadieni in ansamblul statelor membre.

Canada impune noi reguli pentru imigranti

Noile reguli care trebuie sa fie aprobate si de Consiliu pentru a intra in vigoare, prevad ca un un stat membru UE sa poata notifica institutiile europene in cazul in care o tara terta impune, reimpune sau mentine obligatia de vize pentru proprii cetateni prin incalcarea principiului reciprocitatii. In continuare, Comisia Europeana va fi obligata sa inceapa imediat negocierile de ridicare a vizelor cu statul tert respectiv.

In cazul in care, in termen de 45 de zile, acestea nu au avut succes, Comisia va avea obligatia de a propune reintroducerea vizelor pentru statul in cauza. In cazul in care, dupa alte 45 de zile, obligatia de vize nu a fost ridicata, propunerea Comisiei va fi considerata adoptata, Uniunea Europeana instituind astfel, la randul sau obligatia de vize pentru statul tert in cauza. Totusi, propunerea Comisiei de reinstituire a vizelor va putea fi respinsa in cazul in care atat Parlamentul European cat si Consiliul s-ar pronunta explicit impotriva acestei masuri.

In prezent, cetatenii a cinci state membre UE, printre care si Romania, au nevoie de o viza de calatorie pentru a intra pe teritoriul SUA sau al Canadei in ciuda faptului ca cele doua state se bucura de libertatea de circulatie in ansamblul Uniunii Europene. In cazul in care modificarea propusa de Parlementul European va fi aprobata si de Consiliu, SUA si Canada vor trebui sa elimine in termen de 90 de zile vizele pentru cele 5 tari europene, in caz contrar riscand ca UE sa reinstituie vizele pentru cele doua tari in ansamblul celor 27 de state membre ale Uniunii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.