Presedintele Siriei, Bashar Al-Assad, a tinut un discurs televizat in apararea politicii interne si externe a guvernului sau, inclusiv in chestiunea anchetei ONU asupra asasinarii fostului premier libanez Rafik Hariri. Presedintele al Assad s-a angajat sa coopereze cu ancheta ONU dar a atras atentia ca Siria nu va accepta nici un fel de compromis.

Ce implicatii are acest discurs?

Cei care s-au asteptat ca Bashar Al-Assad sa adopte un ton conciliant au fost fara doar si poate dezamagiti. Discursul a reluat vechiul cal de bataie al autoritatilor siriene: existenta unei conspiratii internationale impotriva Siriei si vecinilor ei.

In plus, a adaugat presedintele Assad, Siria ar fi pedepsita pentru ca e o aparatoare inversunata a intereselor tuturor arabilor. Iar rezolutia ONU care cere Siriei sa coopereze cu ancheta asupra asasinarii premierului libanez Hariri ar fi fost redactata inca de dinainte de prezentarea publica a concluziilor fazei preliminare a anchetei.
Bashar Al-Assad a declarat ca are indoieli cu privire la ancheta ONU in sine, dar a promis ca Siria va coopera cu aceasta.

"Principiul ferm dupa care ne ghidam ramane cooperarea pozitiva cu organizatiile internationale, cu rezolutiile lor si cu comisia de ancheta. Aceasta, datorita increderii pe care o avem in noi insine, in validitatea pozitiei noastre si in nevinovatia Siriei. "
Insa, a atras atentia presedintele Assad, va trebui ca aceasta cooperare sa nu contravina intereselor nationale siriene.

Siria va colabora cu ONU

In fapt, explica analistul BBC in probleme arabe Magdi Abdelhadi, asta inseamna ca Siria nu va coopera in termenii ceruti de Natiunile Unite. Un exemplu: domnul Al-Assad a dezvaluit ca se opune interogarii unor oficiali sirieni in fara Siriei.

In chestiunea irakiana, presedintele Al-Assad s-a aratat la fel de sfidator, respingand acuzatiile potrivit carora teritoriul tarii sale e folosit de insurgenti. Acest discurs s-ar putea explica, pe de-o parte, prin convingerea presedintelui Assad ca Washington-ul e prea prins de razboiul din Irak ca sa mai deschida un front nou in Siria.

Pe de alta parte, Bashar Al-Assad considera ca presiunile la adresa Siriei au drept ultim scop rasturnarea de la putere a regimului sau si, daca asa stau lucrurile, atunci e mai bine sa piarda puterea pastrind imaginea unui lider care lupta si nu a unuia care face concesii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.