Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, greul investitiilor ramane, in perioada care vine, pe umerii sauditilor

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a avertizat saptamana trecuta ca preturile produselor petroliere vor creste cu 50% fata de cele actuale, in urmatorii 25 de ani, daca Arabia Saudita nu dovedeste dorinta politica de a imbunatati productia prin investitii de miliarde de dolari.

Intr-un interviu acordat cotidianului "Financial Times", economistul-sef al AIE, Fatih Birol, a avertizat ca exista riscul real ca Arabia Saudita, cel mai important producator petrolier al lumii, sa nu recurga, in anii urmatori, la investitiile necesare pentru ca piata sa poata face fata cererii explozive din China si India.

Potrivit sursei citate, greul va ramane, in perioada care vine, pe umarul sauditilor deoarece Iranul si Irakul - alte doua surse "vitale" pentru garantarea nevoilor mondiale de combustibili in urmatoarele doua decenii si jumatate - se confrunta cu probleme mult prea mari pentru a recurge la investitii serioase in aceasta perioada de timp. Totul in conditiile in care alte tari din regiune se tem sa investeasca mai mult in productie, deoarece asta ar conduce la epuizarea rapida a rezervelor.

E necesara dublarea productiei

Una dintre marile banci saudite, Samba Financial Group, a declarat pentru aceeasi publicatie ca Riyadhul are in plan o investitie de 14 miliarde de dolari pentru cresterea capacitatii de productie de la 11 milioane de barili pe zi la 12,5 milioane in 2009. Volumul este considerat insa prea mic de reprezentantul AIE, potrivit caruia Regatul ar trebui sa dubleze actualul volum de productie, de 10 milioane de barili pe zi.

Agentia internationala urmeaza sa publice, saptamana aceasta, ultima sa evaluare a pietei mondiale a energiei.

Potrivit "Financial Times", documentul va mentiona ca, in conditiile dublarii cererii mondiale de petrol pana in 2030, cea mai mare parte a acestei cresteri va trebui acoperita de statele Orientului Mijlociu si din Africa.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.