Procesul in apel al fostului premier ucrainean Iulia Timosenko a inceput in absenta acesteia.

Procesul in apel al fostului premier ucrainean Iulia Timosenko, aflata in prezent in opozitie si condamnata la sapte ani de inchisoare in octombrie, a inceput joi la Curtea de Apel din Kiev, in absenta acesteia, care invoca probleme de sanatate, relateaza AFP.

"Audierea s-a deschis", a anuntat judecatoarea Olena Sitailo, potrivit MEDIAFAX.

"Condamnata nu a fost adusa la tribunal. Iulia Volodimirivna a depus o declaratie potrivit careia nu poate asista la proces din cauza starii sale de sanatate", a continuat ea.

Aceasta este o audiere "preliminara", in care vor fi examinate probleme de procedura, in special cererea avocatilor ca acuzata sa fie pusa in libertate pe durata procesului, au explicat avocatii.

Timosenko sufera de dureri puternice de spate si nu poate merge, potrivit avocatilor sai, care evoca si probleme cardiace.

Autoritatile au declarat initial ca Timosenko nu sufera de nicio boala grava si poate ramane in celula sa. Marti, opozanta a fost transferata la infirmeria inchisorii, pentru a primi ingrijiri.

Jurnalistii au fost autorizati sa urmareasca procesul intr-o sala a tribunalului in care audierea era transmisa in direct.

Incarcerata in august, Timosenko a fost condamnata la sapte ani de inchisoare in octombrie pentru ca in perioada in care era premier a incheiat acorduri cu Rusia privind furnizarea de gaze care au fost considerate defavorabile tarii sale.

Timosenko a facut apel la aceasta hotarare judecatoreasca pe care o considera motivata politic. Ea este vizata de o serie de alte anchete judiciare.

Acest caz a provocat o criza grava intre Ucraina si Uniunea Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.