Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko, unul dintre liderii opozitiei, a fost condamnata marti la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere, la capatul unui adevarat "foileton politico-judiciar", comenteaza AFP, care prezinta principale evenimente.

- 7 februarie 2010: Viktor Ianukovici castiga alegerile prezidentiale in fata Iuliei Timosenko, premier in perioada respectiva, si-i cere acesteia, unul dintre liderii "revolutiei portocalii" din 2004, sa demisioneze, scrie MEDIAFAX.

- 28 aprilie 2010: noul premier, Mikola Azarov, acuza Guvernul Timosenko ca se afla la originea unor pierderi produse statului in valoare de peste 100 de miliarde de grivne (aproximativ noua miliarde de euro).

- 12 mai 2010: Parchetul redeschide o ancheta, inchisa in 2005, in care Timosenko este suspectata ca a incercat sa corupa judecatori de la Curtea Suprema a Ucrainei, in 2003.

- 14 octombrie 2010: un audit realizat de trei societati americane mandatate de statul ucrainean anunta ca Guvernul Timosenko a comis fraude care au produs pierderi in valoare de sute de milioane de euro finantelor publice.

- 15 decembrie 2010: Timosenko este arestata la domiciliu, la Kiev, in cadrul unei anchete judiciare pentru abuz de putere, fondata pe utilizarea neadecvata a sumei de aproximativ 290 de milioane de dolari, primiti in 2009 in schimbul vanzarii cotei de emisii de CO2.

- 26 decembrie 2010: fostul ministru de Interne al lui Timosenko, Iuri Lutenko, este arestat in cadrul unui caz de coruptie. El se afla in detentie provizorie.

- 11 aprilie 2011: Parchetul General anunta deschiderea unei noi anchete impotriva lui Timosenko, pentru semnarea prin abuz de putere a unor contracte in domeniul gazelor naturale cu Moscova, in 2009.

- 24 iunie 2011: deschiderea procesului impotriva lui Timosenko, acuzata ca si-a depasit puterea ca premier, in 2009, prin autorizarea, fara aprobarea Guvernului, a semnarii contractelor de gaze. Parata denunta un caz instrumentat politic de regimul lui Ianukovici.

Citeste si:
China: Fost ministru, condamnat la inchisoare pe viata pentru acte...
China: Fost ministru,...

- 6 august 2011: judecatorul Rodion Kireev dispune plasarea in detentie proivizorie a lui Timosenko.

- 27 septembrie 2011:
parchetul cere sapte ani de inchisoare impotriva lui Timosenko.

- 11 octombrie 2011:
Timosenko este condamnata la sapte ani de inchisoare si la plata a aproximativ 190 de milioane de dolari despagubiri intreprinderii publice de hidrocarburi Naftogaz. In plus, hotararea ii interzice sa exercite functii oficiale timp de trei ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.