Cu ocazia implinirii a 12 ani de la crearea rubricii "Ultimul Cuvant", in care cititorii intreaba si tot cititorii raspund, prestigioasa revista "New Scientist" a publicat, saptamana aceasta, o colectie de 101 intrebari neobisnuite, trasnite sau de-a dreptul hilare. Iata cateva dintre problemele care-i framanta pe unii dintre noi:

1. Decapitarea doare?
Da. Un studiu medical din 1983 a conchis ca indiferent cat de eficienta ar fi aceasta metoda de executie, doua-trei secunde de durere sunt inevitabile.

2. De ce este ananasul atat de tepos?
Cu toate ca pare respingator pentru animalele care ar trebui sa imprastie semintele continute in fruct, exteriorul rugos al ananasului este o trasatura foarte raspandita in lumea vegetala, avand ca scop protejarea fructului pana cand este copt.

3. Imbracamintea neagra chiar subtiaza silueta?
Da, dar numai in aparenta. Ochiul uman poate percepe forme doar daca obiectul privit are mai multe nuante sau culori.

4. Cam care este marimea medie a unui tunel sapat de cartite?
Cartitele mananca viermi si alte taratoare. Marimea retelei de tuneluri sapate de o cartita depinde de cat de bogata in hrana este zona in care traieste - aria medie "lucrata" de un animal adult masoara aproximativ 7.000 de metri patrati, iar reteaua de tuneluri poate avea pana la sase niveluri.

5. Cate specii de (micro)organisme traiesc pe sau in corpul omenesc?
Aproximativ 200, din care 80 numai in gura. Asta ca specii, pentru ca numarul tuturor (micro)organismelor din si de pe corpul uman poate ajunge la mii de miliarde - un singur centimetru patrat de piele este populat de 10 milioane de organisme.

6. De ce n-a inventat natura roata?
Ba a facut-o, numai ca noi am observat abia de curand. La nivel microscopic, natura foloseste "roti" - bacteriile, pare-se, fiind primele care "au inventat" roata.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.