O forma moderna de razboi civil se desfasoara in unele tari est-europene, impotriva romilor, iar autoritatile stau deoparte si privesc, desi violentele contra romilor ar putea fi evitate prin combaterea infractionalitatii in "Estul Salbatic", comenteaza Der Spiegel.

Acest razboi este purtat in parte de organizatii paramilitare de extrema-dreapta sau teroristi de extrema-dreapta, de huligani si in parte de cetateni furiosi, altfel respectabili.

Tarile din regiune au insa o problema grava de autoritate. Institutiile lor sunt slabe si corupte. In "Estul Salbatic", oamenii se descurca daca au relatiile corecte si sunt dispusi sa ofere mita, comenteaza publicatia germana, citata de MEDIAFAX.

In aceste conditii, romii devin cu usurinta tapi ispasitori
. Ei se afla la nivelul de jos al societatii, nu dispun de lobby si sunt slab organizati politic. Impotriva lor exista un rasism la nivel de societate, iar acesta este legitimizat de o majoritate a elitei conducatoare, potrivit Der Spiegel.

Viata comunitatilor de romi se caracterizeaza prin saracie, conditii precare, analfabetism, lipsa asistentei sanitare, somaj, dependenta de ajutorul limitat al statului, prostitutie, infractionalitate.

  • Nici un stat est-european si nici Uniunea Europeana nu au propus o strategie cuprinzatoare pentru a ajuta romii sa iasa din aceasta situatie.

Desi unele tari si UE aloca ajutoare de milioane de euro pentru aceasta comunitate, banii sunt cheltuiti de autoritati, pentru studii sau conferinte, si chiar de organizatiile pentru romi.

Lipsa de perspectiva in estul Europei a determinat zeci de mii de romi, in special din Romania si Bulgaria, sa plece spre vest. Refugiati romi au venit in Italia, Spania, Franta, Marea Britanie si, recent, chiar si in marile orase ale Germaniei, unde muncesc pentru cativa euro sau cersesc, iar unii fura. In functie de statutul legal, unii primesc ajutoare sociale.

Pentru multi, este mai mult decat si-ar fi putut imagina in tarile lor de origine. Dar vestul Europei nu poate rezolva problemele sociale vechi de decenii din Europa de Est, ci este necesara o strategie coerenta la nivel european, conchide Der Spiegel, notand ca succesul va veni dupa mai multi ani.

Citeste si:
„Război Civil” iminent la cinema, din 12 aprilie
„Război Civil” iminent la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.