Uraganul Katia, care s-a format in Oceanul Atlantic, a fost retrogradat joi la furtuna tropicala, dar ar urma sa se intensifice din nou pe masura ce progreseaza spre vest, determinandu-l pe guvernatorul statului Louisiana (sud) sa decreteze stare de urgenta in statul sau.

Rafalele de vant ale acestei furtuni au scazut la circa 100 de kilometri pe ora, antrenand retrogradarea Katia, care era anterior uragan de categoria 1, pe o scara cu cinci trepte, potrivit Centrului National de Uragane (NHC), potrivit AFP.

Katia, care se afla la aproape 1.500 de kilometri est de Caraibe joi la ora 21.00 GMT (24.00, ora Romaniei), ar urma sa se intensifice din nou in urmatoarele doua zile, a adaugat NHC.

"La ora actuala, estimam ca sunt 70 la suta sanse ca, in urmatoarele 48 de ore, Katia sa se transforme in ciclon tropical", a declarat Dennis Feltgen, un purtator de cuvant al NHC.

"Dar este prea devreme pentru a spune unde va merge si ce va face", a adaugat el, conform MEDIAFAX.

Formarea Katia l-a determinat pe guvernatorul statului Louisiana sa decreteze stare de urgenta in statul sau, preconizand "o amenintare de ploi extrem de puternice si de cresteri importante ale apelor in zonele de coasta la sfarsitul saptamanii".

Unele companii petroliere au inceput sa-si evacueze personalul de pe platforme situate in Golful Mexic. ExxonMobil a anuntat ca evacueaza 140 de angajati sau subcontractori de pe platforme care s-ar putea situa in calea Katia.


BP a dat asigurari ca a inceput evacuarea tuturor angajatilor din zona Golfului Mexic. Conform companiei Shell, conditiile meteorologice complica operatiunile de evacuare.

Exista insa sanse ca furtuna sa se indrepte spre nord si sa se dezintegreze inainte de a atinge continentul american, care abia se reface dupa uraganul Irene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.