In plina criza europeana legata de buget, Marea Britanie a rupt, in sfarsit, tacerea din ultimele patru luni, iar premierul Tony Blair a prezentat presedintiei europene planurile prin care spera sa ajunga la un acord pana la sfarsitul acestui an. La summitul UE din iunie, cei 15 nu au reusit sa ajunga la nici un acord legat de banii Europei pentru perioada 2007-2013, iar de cand a preluat presedintia Uniunii, Marea Britanie nu a reusit sa provoace discutii constructive.

Drept care Blair a impartit, la summitul european de la sfarsitul saptamanii trecute, un proiect de reglementari bugetare in care nu "sufla" un cuvant despre subventiile agricole, unul dintre punctele spinoase ale negocierilor de pana acum. In schimb, Londra sprijina propunerea de a crea un fond de globalizare care i-ar ajuta pe muncitorii ramasi fara locuri de munca, din cauza competitiei externe, sa obtina compensatii.

In plus, Blair accepta un alt proiect, de a acorda fonduri suplimentare regiunilor sarace pentru a ajuta la reforma economica. Desi nu pare a fi o pozitie foarte hotarata, propunerea britanica pentru bugetul european poate fi privita ca un punct de plecare, chiar daca este in ultimul moment. Pentru ca, daca pana la sfarsitul acestui an cei 25 nu reusesc sa ajunga la un acord, criza legata de respingerea Constitutiei UE s-ar putea adanci.

Pe de alta parte, Blair s-a exprimat ieri si in legatura cu incalzirea climatica, in cadrul unui interviu acordat "The Observer", pledand pentru dezvoltarea centralelor nucleare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.