Unul dintre motivele pentru care ideile naziste continua sa existe in Europa este ca in unele tari ele sunt propagate chiar de politicieni, a afirmat, in contextul atacurilor din Norvegia, reprezentantul rus la NATO, care l-a dat ca exemplu pe presedintele Traian Basescu.

"Unul dintre motivele pentru care ideile naziste continua sa existe in Europa este faptul ca in unele tari ele sunt, de fapt, propagate in mod deschis de anumiti politicieni", a afirmat reprezentantul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, citat de postul de radio Voice of Russia in pagina electronica.

"In republici baltice foste sovietice, nazismul este aproape laudat de principalii lideri ai acestor tari. Recent, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a afirmat ca in 1941, si el ar fi ordonat armatei romane sa se alature Germaniei naziste, asa cum au facut liderii de atunci ai Romaniei. In unele tari europene, politicieni de rang inalt promoveaza deschis ideile naziste. Cum sa ne mire ca unii oameni de pe strada preiau aceste idei ca sfaturi pentru actiune", a precizat Rogozin, p
otrivit Mediafax.

El a facut aceste declaratii in contextul celor doua atacuri de vineri din Norvegia, soldate cu 93 de morti, care au vizat cladiri guvernamentale din Oslo si o reuniune a tineretului laburist de pe insula Utoeya. [Vlad Tepes, modelul atacatorului de la Oslo]

Presedintele Traian Basescu a amintit, la 22 iunie, la B1 TV, in contextul unei intrebari, ca se implinesc 70 de ani de la "hai sa-i spunem celebra «Soldati romani, va ordon treceti Prutul!»". El a spus ca daca ar fi fost in acel moment istoric ar fi dat acelasi ordin. "Da, pentru ca aveam un aliat si aveam de recuperat un teritoriu. Daca aveam conditiile de atunci probabil ca as fi facut-o", a spus el.

Rusia l-a criticat dur pe Basescu pentru aceste declaratii. MAE rus considera, referitor la declaratiile presedintelui Basescu privind trecerea Prutului, ca "astfel de bravade nerusinate care justifica agresiunea fascista si profaneaza memoria milioanelor de jertfiti ai nazimului este inadmisibila si merita o apreciere adecvata din partea Europei".

Ministerul de Externe rus considera ca "nejustificabila" validarea atacului care a costat Uniunea Sovietica 27 de milioane de vieti si spune ca declaratia presedintelui Traian Basescu despre trecerea Prutului nu se explica prin unele "dintre conditiile politice actuale", potrivit Ria-Novosti.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Moscova si-a exprimat indignarea fata de declaratiile sefului statului roman, care, in opinia sa, a justificat atacul Germaniei naziste contra URSS, scrie agentia in pagina electronica, citand un comunicat al purtatorului de cuvant al MAE rus, Aleksandr Lukasevici.

"Rusia se indigneaza de recentele afirmatii ale liderului roman care a declarat ca, daca ar fi fost in locul maresalului Antonescu, ar fi trimis de asemenea soldatii romani sa participe la ofensiva lansata de Germania nazista impotriva Uniunii Sovietice", se arata in comunicat.

Lukasevici a calificat drept "nejustificabila" validarea atacului care a costat Uniunea Sovietica peste 27 de milioane de vieti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.