Departamentul american al Justitiei a anuntat joi ca renunta la majoritatea anchetelor asupra agentilor CIA banuiti ca au folosit tehnici dure de interogare, concentrandu-se numai asupra investigatiei privind decesul a doi detinuti.

"Departamentul (Justitiei) a apreciat ca o ancheta aprofundata asupra subiectelor ramase in suspensie nu se justifica", a declarat procurorul general Eric Holder, relateaza AFP.

El a adaugat ca va avea totusi loc o ancheta, pentru a stabili circumstantele in care au murit doi detinuti aflati in inchisorile CIA dupa atentatele din 11 septembrie 2001, insa nu a dezvaluit identitatea acestora.

In 2009, Holder i-a cerut procurorului John Durham sa analizeze interogatoriile CIA in cazul a 101 detinuti, desfasurate in centre secrete din afara Statelor Unite, pentru a stabili daca a fost incalcata legislatia. [SUA au exercitat presiuni asupra Germaniei pentru a nu aresta agenti CIA]

Directorul CIA, Leon Panetta, care il va inlocui vineri pe Robert Gates la conducerea Pentagonului, si-a exprimat sprijinul ferm pentru decizia lui Holder. "In ultima mea zi in functia de director (al CIA - n.red.), ma bucur sa aflu ca aceste anchete au ramas in urma noastra. Vom putea in sfarsit sa inchidem acest capitol al istoriei noastre", a spus el, potrivit MEDIAFAX.

Si presedintele republican al Comisiei pentru servicii de informatii din Camera Reprezentantilor, Mike Rogers, a salutat decizia lui Holder, afirmand ca Departamentul Justitiei "a risipit in sfarsit acest nor nejustificat de indoieli si banuieli care plana asupra tuturor membrilor agentiei".

Organizatiile pentru apararea drepturilor omului apreciaza ca analiza interogatoriilor nu a mers suficient de departe, iar practicile de interogare au fost utilizate pe scara larga in timpul administratiei fostului presedinte George W. Bush. Membrii fostei administratii, inclusiv fostul vicepresedinte Dick Cheney, au afirmat in repetate randuri ca investigatiile nu reprezinta decat "un act politic scandalos".

Citeste si: Polonia isi recunoaste rolul in programul inchisorilor secrete ale CIA

Citeste si:
CIA a avertizat că Putin ar putea folosi arme nucleare dacă se...
CIA a avertizat că Putin ar...

ONU: Romania a gazduit inchisori secrete ale CIA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.