Moscova isi rezerva dreptul de a se retrage din Tratatul START daca Washingtonul nu va oferi garantii ca elementele europene ale scutului antiracheta nu sunt indreptate impotriva Rusiei, avertizeaza adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov.

Moscova este preocupata de refuzul Statelor Unite de a furniza garantii legale ca elementele europene ale sistemului antiracheta nu vor fi indreptate impotriva Rusiei, a declarat Serghei Riabkov, citat de site-ul Russia Today..

"Suntem dezamagiti de reactia Washingtonului, este o reactie negativa", a subliniat oficialul rus.

"Americanii insista asupra lansarii cooperarii practice fara preconditii", a explicat Riabkov, subliniind ca Rusia "nu poate initia cooperarea pe proiecte specifice in lipsa unor garantii legale ca viitorul sistem nu va fi indreptat asupra intereselor sale in materie de securitate".

"Noul tratat START ar putea deveni ostatic al abordarii americane. Mobilizarea calitativa si cantitativa de armament pentru scutul american antiracheta, care va pune in pericol capacitatile nucleare strategice ruse, pot fi considerate un eveniment exceptional conform Articolului 14 al Tratatului, iar Rusia are dreptul sa se retraga din el", a subliniat Riabkov.

"Aceasta ar putea fi o circumstanta exceptionala mentionata in Articolul 14 al noului Tratat START, iar Rusia va trebui sa ia masurile corespunzatoare pentru restabilirea balantei de putere", a subliniat Riabkov.

Potrivit MEDIAFAX, Rusia si NATO au acceptat sa coopereze pentru construirea unui scut antiracheta care sa protejeze Europa cu ocazia Consiliului NATO - Rusia din noiembrie 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.