Confirmarea aparitiei primului caz de gripa aviara in Grecia, tara membra UE, a sporit gradul de alerta la nivel european. Ministrii de externe europeni au fost convocati, ieri, la Luxembourg, intr-o reuniune de urgenta, pentru a discuta modalitatile cele mai eficiente de combatere a flagelului.

UE incearca sa evite panica

Initial consacrata negocierilor in desfasurare la Organizatia Mondiala a Comertului, agenda reuniunii ministrilor de externe din UE a fost deturnata de gripa aviara. Reprezentantii celor 25 au incercat sa se puna, ieri, de acord asupra atitudinii pe care trebuie s-o adopte in fata potentialei amenintari reprezentata de virusul H5N1. Jack Straw, ministrul de externe britanic, a carui tara a trecut prin experienta bolii ,vacii nebune" si a transmiterii encefalopatiei spongiforme bovine la om, a prezidat reuniunea. El a estimat ca, inainte de toate, ,UE trebuie sa se asigure de existenta celor mai adecvate planuri de urgenta, pentru a face fata transmiterii virusului aviar la oameni" . "Nu cred ca trebuie sa intram in panica", a spus si reprezentantul UE pentru politica externa si securitate comuna, Javier Solana. UE a luat deja o serie de masuri preventive, interzicand joia trecuta importurile de pasari vii si produse derivate din Turcia si Romania. Acum, urgentele le reprezinta efectuarea testelor in toate focarele potentiale de gripa aviara, in paralel cu calmarea populatiei, din ce in ce mai ingrijorata ca virusul poate suferi mutatii in orice moment, devenind transmisibil la oameni.

OMS avertizeaza, Centrul european pentru boli transmisibile

In contrast cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, care si-a intetit avertismentele asupra iminentei unei pandemii la nivel mondial, si cu secretarul american al sanatatii, Mike Leavitt, care a atras atentia ca nici o tara nu este in prezent adecvat pregatita pentru a face fata unui asemenea scenariu, Centrul UE pentru maladii transmisibile minimalizeaza amenintarea.

,Riscul pentru sanatatea oamenilor este minim", sustine Zsuzanna Jakab, directoarea centrului. Virusul gripei aviare sub forma H5N1 a aparut intai la Hong Kong, in 1997, si a antrenat distrugerea a 1,5 milioane de animale si imbolnavirea a 18 persoane, din care sase au decedat. H5N1 a reaparut in Coreea de Sud, in 2003, intinzandu-se apoi in China, Vietnam, Thailanda, Laos si Indonezia. Potrivit OMS, virusul a contaminat pana acum 117 oameni, din care 60 au murit.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.