Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, in unanimitate, o rezolutie care impune sanctiuni severe colonelului Muammar Kadhafi, familiei acestuia si apropiatilor regimului.

Printre aceste sanctiuni adoptate de cele 15 state membre, figureaza in special un embargo asupra vanzarii de arme si materiale conexe catre Libia si o interdictie de calatorie pe teritoriul tarilor membre, emisa pe numele a 16 persoane, intre care Muammar Kadhafi, cei sapte fii si fiica acestuia, precum si persoane avand legaturi stranse cu regimul, transmite MEDIAFAX.

Prin aceasta rezolutie, membrii Consiliului de Securitate considera ca "atacurile sistematice" impotriva populatiei civile din Libia, conduse in prezent, "pot fi asimilate unor crime impotriva umanitatii".

Consiliul de Securitate a decis sa transfere procurorului Curtii Penale Internationale (CPI) "situatia in Libia din 15 februarie" si le-a cerut autoritatilor libiene sa "coopereze pe deplin" cu tribunalul.

Aceasta masura a facut obiectul unei lungi discutii intre statele membre, unele dintre ele ridicand obiectii, potrivit diplomatilor.

Membrii Consiliului de Securitate cer, de asemenea, incheierea imediata a violentelor si luarea unor masuri pentru a se raspunde aspiratiilor legitime ale poporului libian. Acestia au cerut autoritatilor libiene sa actioneze "cu cea mai mare retinere" pentru a "garanta securitatea tuturor strainilor", pentru a "asigura trecerea sigura a transporturilor umanitare si medicale" si sa "ridice imediat toate restrictiile asupra tuturor formelor de presa".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.