Liderii tarilor din Uniunea Europeana (UE), acuzati ca au tolerat prea mult regimurile autoritare pe flancul de sud, de teama islamismului, vor trebui sa inceapa sa isi regandeasca relatia cu lumea araba, la summit-ul de vineri, in contextul miscarii de contestare din Egipt.

Prioritatile reuniunii, prevazuta mai demult, la Bruxelles, au suferit schimbari ample, comenteaza AFP.

Desi ar fi trebuit sa fie centrata asupra politicii energetice a Europei si crizei monedei euro, atentia va fi concentrata in principal asupra valului de contestare care afecteaza o buna parte a tarmului sudic al Mediteranei, care-i constrange pe europeni sa isi revizuiasca strategia.

"Europa trebuie sa isi schimbe in mod radical paradigma asupra regiunii si modul in care percepe lumea araba", a apreciat, saptamana aceasta, profesorul universitar tunisian Azam Majoub, venit la Bruxelles sa vorbeasca despre lectiile pe care Vechiul Continent le are de invatat de pe urma ultimelor convulsii.

"Europa a comis o enorma gafa, percepand regimurile autoritare arabe ca pe o pavaza a islamismului. Este o umilire pentru noi sa agitam mereu sperietoarea islamista si sa credem ca tarile arabe nu sunt pregatite pentru democratie", a adaugat el.


Indiferent ca este vorba despre revolutia tunisiana, cea din Yemen sau despre manifestatiile contra presedintelui egiptean Hosni Mubarak, UE si tarile sale membre au parut inmarmurite. In cel mai bun caz, ele au tinut isonul Statelor Unite, care dau tonul reactiilor occidentale, iar in cel mai rau caz s-au complacut fata de regimurile existente.

Dupa mai bine de 20 de ani de la euforia care a insotit prabusirea Cortinei de Fier comuniste si deschiderea Europei de Est catre democratie, contrastul este izbitor.

Liderul grupului Verzilor in Parlamentul European (PE), Daniel Cohn-Bendit, a acuzat miercuri Uniunea ca s-a multumit prea mult timp cu o viziune a lumii arabo-musulmane in care singura alternativa este intre dictaturi si teocratii. "Exista o a treia cale, (si anume) lupta pentru libertate, impotriva dictaturii si teocratiei", a subliniat el. [PE: De ce a reactionat UE "dezbinat" la protestele din Egipt si Tunisia?]

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

"Am uitat un pic faptul ca acolo traiesc oameni care vor, si ei, democratia si dreptul la autodeterminare", a admis ministrul luxemburghez al Afacerilor Externe, Jean Asselborn.

O regandire de la zero este considerata, de multi, necesara in cadrul Uniunii, a recunoscut, cu jumatate de glas, presedintele UE, Herman Van Rompuy, in scrisoarea sa de invitatie la summit. In aceasta scrisoare, el face apel la lideri sa treaca in revista "ultimele evenimente din Egipt si Tunisia si implicatiile lor atat pentru regiune, cat si pentru Uniunea Europeana".

  • In Tunisia, Europa promite ajutorul sau in organizarea alegerilor, dezvoltarea economica, dar si societatii civile.

Dar, in opinia multora, strategia traditionala a pasilor mici, urmata de cele 27 de state membre, fata de regimurile autocratice, in cadrul politicii sale numita de "vecinatate" - constand , initial, in ajutor economic, prin cooperare sau comert, in speranta ca acesta va conduce, ulterior, la reforme democratice - a esuat si trebuie sa fie inversata.
Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

"Dupa Europa de Sud in anii '70, America Latina in anii '80 si Europa Centrala si de Est in anii '90, pare ca a venit randul Mediteranei" apreciaza Alvara de Vasconcelos, din cadrul Institutului European de Studii de Securitate. ["Mai marii Europei" cer reforme si alegeri libere pentru Egipt]

"Este de un interes vital pentru Europa ca democratia sa se inradacineze, in sfarsit, in aceasta regiune" situata langa ea, adauga el. In opinia acestuia, liderii Europei trebuie sa se arate tot atat de atenti fata de libertatile publice din Sud, pe cat sunt fata de Est, in tari ca Belarusul si mai ales Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.