Liderii mai multor tari europene s-au alaturat sambata SUA, cerandu-i presedintelui egiptean, Hosni Mubarak, sa evite varsarea de sange si sa isi respecte promisiunile privind aplicarea de reforme in Egipt, dupa cinci zile de proteste de strada violente impotriva regimului de la Cairo.

.Premierul britanic, David Cameron, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, i-au solicitat lui Mubarak sa aplice rapid schimbari politice substantiale si sa asigure desfasurarea de alegeri corecte, transmite MEDIAFAX, citand CNN.

"Este esential ca reformele politice, economice si sociale promise de presedintele Mubarak sa fie aplicate complet si rapid si sa respecte aspiratiile poporului egiptean", afirma cei trei lideri europeni, intr-o declaratie comuna.

"Poporul egiptean (...) are aspiratii pentru un viitor mai bun (...). Ii cerem presedintelui Mubarak sa inceapa un proces de transformare, care sa fie reflectat printr-un guvern cu o baza larga si prin alegeri libere si corecte", adauga declaratia semnata de cei trei lideri europeni.

Recunoscand rolul de moderator jucat de Mubarak in Orientul Mijlociu, liderii occidentali ii cer acestuia "sa dea dovada de aceeasi moderatie" si in Egipt si sa permita populatiei sa demonstreze pasnic si ii solicita sa respecte drepturile omului si libertatile democratice.

Si Statele Unite au intensificat sambata presiunile exercitate asupra liderului egiptean, care a numit sambata un nou prim-ministru, dar si un vicepresedinte.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, P.J. Crowley, a afirmat ca promisiunile lui Mubarak "trebuie urmate de actiuni". "Cu protestatarii inca pe strazi, ramanem ingrijorati de potentialul de violenta si cerem din nou tuturor partilor sa dea dovada de retinere", a spus el.

Intr-un interviu acordat CNN vineri la Davos, premierul britanic, David Cameron, a declarat ca in Egipt sunt necesare "reforme si progrese pentru consolidarea democratiei si a drepturilor civile". El a adaugat ca simpla organizare de alegeri nu este suficienta, cerand "o abordare mai matura" pentru construirea unei democratii solide.

Cameron a adaugat, in interviul care va fi difuzat duminica de CNN, ca nu considera necesara inlaturarea de la putere a lui Mubarak, pe care il numeste "un prieten al Marii Britanii".

"Noi sustinem evolutia, reforma, nu revolutia", a spus el.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Citeste si: UE: Cerem incetarea violentelor si a varsarii de sange in Egipt


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.