Autoritatile de la Washington au cerut statului evreu sa se abtina de la a pune presiune pe Siria si sa lase lucrurile sa curga conform planurilor americane, potrivit editiei electronice de ieri a cotidianului israelian "Haaretz". Mesaje in acest sens au fost trimise recent intr-o serie de ocazii, cand americanii au avut o asemenea cerinta ca raspuns la ingrijorarile asupra situatiei din Siria.

In ultima perioada, au aparut relatari despre o posibila intelegere "tip Ghaddafi". Reteta ar consta in scoaterea Siriei din izolarea internationala la schimb cu indeplinirea catorva cerinte: predarea celor implicati in asasinarea premierului libanez Rafik Hariri, stoparea influentei asupra Libanului si incetarea oricarui sprijin acordat gruparilor insurgente din Irak sau organizatiei Hezbollah. Washingtonul ar urma sa stabileasca relatii diplomatice prietenesti cu Damascul si sa permita aducerea unor investitii si ajutoare intr-o economie aproape falimentara.

Principala ratiune a acestei politici ar fi pastrarea stabilitatii politice, in lipsa unui contracandidat pentru presedintele Bashar Al-Assad. Acest model a fost model practicat si in cazul liderului libian Moammar Ghaddafi, care s-a transformat, in ultimii ani, din cel mai aspru "anti-imperialist" intr-un partener de dialog pe scena politica internationala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.