Pentru Saddam Hussein a inceput numaratoarea inversa. Procesul lui, anuntat pentru 19 octombrie, a intrat pe ultima suta de metri.

Curtea de Justitie de la Teheran, capitala Iranului, a anuntat ieri finalizarea actului de acuzare impotriva lui Saddam. Fostul "macelar de la Bagdad" va comparea in fata Tribunalului Special Irakian la 19 octombrie.

Potrivit procurorului general al Iranului, Ghorbanali Dori-Najafabadi, documentul contine sase capitole referitoare la capetele de acuzare aduse impotriva dictatorului - crime impotriva umanitatii, genocid, incalcarea legilor internationale si utilizarea armelor interzise.

CRITICI

Ministrul iranian al Justitiei, ayatollahul Mahmud Hashemi Shahrudi, a criticat, la inceputul lunii septembrie, faptul ca din actul de acuzare emis de tribunalul irakian nu fac parte "crimele impotriva umanitatii si, mai ales, declansarea razboiului impotriva Iranului si continuarea crimelor timp de opt ani, in mod special in orasul Halabja (localitate kurda din Irak, bombardata cu arme chimice) si in Kurdistan".

VICTIME

Razboiul iraniano-irakian, declansat de Saddam in 1980 si incheiat in 1988, s-a soldat cu circa un milion de morti de fiecare parte. Alti aproximativ 5.000 de kurzi si-au pierdut viata in urma unui bombardament cu arme chimice care a avut loc la Halabja si al carui autor a fost armata irakiana.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.