Arhitectii olandezi au inventat imobilele care se ridica deasupra apelor si nu pot fi inundate

Olandezii s-au pregatit sa faca fata schimbarilor climatice construindu-si "case plutitoare", concepute astfel incat sa se ridice daca nivelul raurilor creste, o inventie cat se poate de interesanta pentru cei care au avut de suferit de pe urma inundatiilor din Europa si Statele Unite, scrie "Der Spiegel", citat de Rompres.

Pe malul raului Maas sunt 37 de case, insiruite ca margelele pe o ata. Niciun amanunt nu tradeaza faptul ca sunt primele "case plutitoare" din Olanda. Pivnita acestora nu este insa construita pe sol, ci pe o platforma, astfel incat fundatia casei sa se poata comporta asemenea carenei unui vas, pentru a tine la suprafata apei structura. Pentru ca respectivele case sa nu plece din loc, constructorii au plasat in pamant doi piloni din otel astfel incat, daca nivelul apei scade, si casa va cobori.

"Pilonii sunt atat de puternici incat ar putea tine piept si unor curenti de intensitatea celor marini", explica Dick van Gooswilingen, de la compania de constructii Dura Vermeer, in timp ce prezinta unui grup de ziaristi casele anti-inundatii din districtul Maasbommel, in apropiere de localitatea Nijmegen. "Incalzirea globala determina cresterea nivelului marii, astfel ca aceasta solutie se impune drept cea mai adecvata", adauga el, subliniind ca astfel de constructii reprezinta viitorul pentru regiunile lumii unde exista delta, aflate acum in cel mai mare pericol. Inventia olandeza a starnit interesul specialistilor din statele americane Louisiana si Texas, recent lovite de uraganele Katrina si Rita, dar si pe cel al responsabililor germani insarcinati cu gestionarea catastrofelor naturale, care, in ultimele saptamani, au vizitat in numar mare coasta Marii Nordului.

Oficialii olandezi au fost primii care au vrut sa dea exemplu ca se poate locui in zonele inundabile si au suspendat ordinul de interzicere a constructiilor in 15 zone inundabile, cu conditia ca acolo sa se ridice doar "case flotante". Unul dintre specialistii marcanti in aceasta relativ noua disciplina a arhitecturii maritime este Koen Olthuis, a carui companie a proiectat deja mai multe modele de case plutitoare, echipate cu un loc de parcat masina, ferit din calea apelor, dar si un ponton pentru parcarea barcii cu motor. "O astfel de constructie este proiectata pentru a dura cel putin o suta de ani", este de parere arhitectul.

Scump, dar merita: 250.000 $ - casa antipotop

Un prim oras care se bazeaza pe acest model de case, numarand 12.000 de structuri de acest fel, ar putea fi construit in jurul Aeroportului "Schiphol" din Amsterdam, unde solul se afla sub nivelul marii, ca, de altfel, aproape un sfert din teritoriul olandez. Pana in 2010, "case flotante" asemenea celor de la Maasbommel pot forma in aceasta zona un prim cartier rezidential. Din pacate, in momentul de fata, o astfel de casa costa intre 250.000 si 300.000 de dolari, pretul ridicat fiind justificat in primul rand de dificultatile de a ridica o constructie flexibila, in care si reteaua electrica, si conductele de apa si gaze sa se poata adapta fluctuatiilor de inaltime.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.