Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a semnalat ieri ca Rusia nu va accepta prezenta, in Marea Neagra, a navelor militare americane sau britanice, chiar daca misiunea acestora ar fi combaterea terorismului.

Seful diplomatiei de la Moscova a contrazis astfel ideea avansata de presedintele Traian Basescu potrivit careia prezenta in Marea Neagra a navelor americane si britanice ar putea fi benefica in anumite situatii.

Lavrov a facut trimitere la Conventia de la Montreaux conform careia este permisa patrularea in Marea Neagra doar a navelor unor anumite state, printre care nu se afla SUA si Regatul Unit. De asemenea, Lavrov a spus ca tarile membre ale "Black Sea For", initiativa menita sa combata terorismul in Marea Neagra, sunt in stare sa gestioneze situatia din zona.

Citeste si:

Intrebat daca declaratiile lui Traian Basescu potrivit carora Rusia trateaza Marea Neagra ca pe un lac rusesc au deranjat Moscova, Lavrov a raspuns: "Noi ne bazam relatia cu Romania nu pe relatarile din media, ci pe ceea ce discutam cu domnul Basescu direct. Noi nu avem nici o inhibitie in colaborarea cu Romania in toate domeniile, inclusiv in ceea ce priveste cooperarea in Marea Neagra", a spus Lavrov.
Traducere defectuoasa

Declaratiile lui Lavrov au fost scurtcircuitate de cateva gafe facute de traducatoarea MAE roman, consilierul diplomatic Iliana Poida. Aceasta a confundat navele militare cu cele comerciale si Marea Neagra cu Marea Mediterana, coerenta declaratiilor fiind salvata in cele din urma tot de Lavrov.