Parlamentul de la Chisinau a convocat alegeri parlamentare pentru data de 6 martie 2005, relateaza BBC. Precedentele alegeri au avut loc pe 25 februarie 2001 si au fost castigate cu o covarsitoare majoritate de Partidul Comunistilor. in scrutinul desfasurat acum aproape 4 ani, Partidul Comunistilor a obtinut 50 la suta din voturi si 71 de mandate de deputati din 101, Alianta Braghis 13 la suta din voturi si 19 mandate de deputat, iar Partidul Popular Crestin Democrat 8 la suta, respectiv 11 mandate de deputat. Celelalte partide nu au reusit sa depaseasca pragul electoral de 6 la suta. Partidul Comunistilor si PPCD candideaza din nou singure, dar Alianta Braghis, infiintata de fostul premier Dumitru Braghis, face acum parte din Blocul Moldova Democrata, avandu-l in frunte pe primarul general al Chisinaului, Serafim Urechean.

Din BMD mai fac parte si alte partide, printre care Partidul Democrat, in frunte cu fostul presedinte al Parlamentului, Dumitru Diacov, si Partidul Social Liberal, condus de Oleg Serebrian. La alegerile locale din 2003, Partidul Comunistilor a obtinut 48 la suta din voturi, formatiunile componente ale actualului Bloc Moldova Democrata in jur de 30 la suta si PPCD 9 la suta. Recente sondaje de opinie indicau intentii de vot de circa 60 la suta pentru Partidul Comunistilor, 15-20 la suta in favoarea BMD si 11-12 la suta pentru PPCD. Parlamentul nou ales va trebui sa-l aleaga pe presedintele Republicii Moldova, pentru care sunt necesare 61 de voturi din 101. in caz ca nu se intruneste o majoritate in trei tururi de scrutin succesive, atunci seful statului poate dizolva Parlamentul si convoca alegeri anticipate. Noul presedinte ales desemneaza candidatul la functia de prim-ministru, care trebuie sa obtina 52 de voturi din 101 pentru lista Cabinetului sau si programul de guvernare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.