Lideri al-Qaida, intre care si fostul sau purtator de cuvant, kuwaitianul Suleiman Abu Gheith, au parasit recent Iranul pentru a se instala in Yemen, a anuntat joi cotidianul kuwaitian Al-Qabas, citand un raport al unui serviciu de informatii occidental.

Informatia apare intr-un raport confidential transmis unor oficiali din domeniul securitatii in Golf si in alte tari arabe, precizeaza Al-Qabas, citand surse neidentificate.


Numerosi lideri al-Qaida s-au refugiat in Iran dupa invazia americana in Afganistan, imediat dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, iar unii au fost plasati in detentie de catre autoritatile iraniene, relateaza MEDIAFAX. "Unii dintre acesti lideri se afla acum in Yemen, unde supervizeaza activitatile retelei, din aceasta tara situata in sudul Peninsulei Arabe", se arata in raportul citat de Al-Qabas.

Conform AFP, in afara de Abu Gheith, si alti presupusi lideri al-Qaida, intre care kuwaitieni si cetateni ai unor tari arabe, s-au instalat in Yemen, anunta acest raport, care nu spune nimic despre modul in care acestia au reusit sa scape din Iran.

Kuwaitul, un aliat apropiat al Statelor Unite, i-a retras lui Abu Gheith cetatenia, din cauza presupuselor sale legaturi cu atentatele de la 11 septembrie.


Yemenul se confrunta cu amenintari tot mai mari din partea al-Qaida in Peninsula Araba (AQPA), filiala saudito-yemenita a retelei lui Osama ben Laden.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.