Studentii din Marea Britanie ar putea plati, in 2012, taxe de scolarizare de pana la 9.000 de lire sterline pe an, aproape triplu fata de cat platesc in prezent, conform unei propuneri anuntate de ministrul Universitatilor si Stiintelor, David Willetts, relateaza The Independent.

Willetts a anuntat ca majoritatea taxelor ar ajunge la 6.000 de lire sterline, insa unele institutii ar putea pretinde 9.000 de lire sterline "in circumstante exceptionale".

"Credem ca este de dorit o limita si de aceea propunem o taxa de baza de 6.000 de lire sterline pe an, in circumstante exceptionale putand fi o limita absoluta de 9.000 de lire. Studentii platesc acum 3.290 de lire sterline pe an, reprezentand taxe de scolarizare. Universitatile care nu primesc fonduri de la stat vor putea cere peste 9.000 de lire sterline pentru programe de licenta",
a spus Willetts, potrivit MEDIAFAX.

Institutiile care impun taxe de peste 6.000 de lire sterline vor trebui sa ia parte la programul national de burse in valoare de 150 de milioane de lire sterline, pentru a se asigura ca studentii saraci nu sunt exclusi de la educatie.

Uniunea Nationala a Studentilor a anuntat, anterior, ca planurile de a mari taxele de scolarizare sunt "periculoase", pentru ca unii studenti nu-si vor mai putea permite sa mearga la universitati de elita in Marea Britanie.

Presedintele Uniunii, Aaron Porter, a spus ca ministrii impovareaza o generatie cu datorii imense, inainte ca tinerii sa poata sa-si gaseasca macar un loc de munca.

Willetts le-a spus membrilor Guvernului ca ar vrea sa vada universitati care ofera burse unor studenti mai saraci, permitandu-le ca primul an de studii sa fie gratuit.

Universitatile care nu iau masuri pentru a recruta si studenti cu o situatie financiara precara ar putea suporta taxe suplimentare, a mai anuntat Willetts.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.