Seismul din nordul Pakistanului s-a soldat cu peste 30.000 de morti

Un violent cutremur, cu magnitudinea de 7,6 pe scara Richter, a zguduit zone intinse din sudul Asiei, facand peste 30.000 de morti si 40.000 de raniti, in special in Pakistan. Seismul a avut loc sambata, la ora locala 8.50 (3.50 GMT), iar epicentrul s-a situat in apropiere de frontiera Pakistanului cu India, la 95 de kilometri de capitala Islamabad. Pakistanul este tara cel mai grav afectata, dar seismul s-a resimtit serios si in nordul Indiei si estul Afganistanului. Circa 45 de replici ale cutremurului s-au inregistrat in decurs de 24 de ore, provocand noi pagube in nordul Pakistanului.

Asezari rase de pe suprafata pamantului

Bilantul victimelor va creste, fara indoiala, in urmatoarele zile, avand in vedere ca multe trupuri sunt inca sub daramaturi. Pana in prezent, efectivele trimise de armata pakistaneza ajunsesera ieri doar 30a-40a din zonele afectate, accesul fiind ingreunat de alunecarile de teren.

"Exista in zona sate si orase care au fost complet distruse. Muzaffarabad (capitala Kasmirului pakistanez) a fost pur si simplu devastat", a declarat Tariq Farooq, ministrul comunicatiilor din provincie. Mai mult de 3.000 de oameni au murit in capitala provinciei, care era ieri complet rupta de restul lumii. Potrivit oficialului, cel mai mare numar de victime se inregistreaza in districtul Bagh, la 40 km de Muzaffarabad.

"Nu exista niciun supravietuitor in sate precum Jaglari, Kufalgarh, Harigal si Banyiali din districtul Bagh", a mai spus acesta. Un purtator de cuvant al armatei pakistaneze, generalul Shaukat Sultan, a declarat pentru CNN ca violentul seism reprezinta "cea mai mare catastrofa din istoria tarii". "In unele zone, sate intregi si chiar mici orase au fost efectiv rase de pe harta", a spus el. Bilantul este foarte ridicat in regiune si din pricina faptului ca majoritatea constructiilor sunt facute din caramizi de argila uscata.

Scoala mortii

In orasul Garu Habi Ullaha, in apropiere de Muzaffarabad, 230 de soldati pakistanezi au murit in baraci, iar 250 de eleve au fost ingropate de vii sub daramaturile scolii. Exista informatii ca alte trei scoli s-au prabusit in regiune, omorand circa 200 de copii. "Nu mai exista nicio speranta sa-i gasim vii pe cei 350 de copii prinsi sub daramaturile a trei scoli din districtul Mansehra", a explicat ieri seful politiei din orasul Balakot. "Aveam trei scoli aici. Una primara, una secundara si o scoala de fete. Au disparut toate trei", se lamenta un soldat din satul Patangi, la 7 kilometri de Balakot. "Din 190 de copii aflati la scoli, am putut salva doar 40. Restul sunt prinsi inauntru, probabil morti", a povestit acesta. Un functionar din satul Shawal, la 9 kilometri de oras, a relatat ca, din toti copiii plecati la scolile din Balakot, doar unul s-a mai intors acasa.

Striviti intre etaje

La mai bine de 24 de ore dupa cutremur, echipele de salvare depuneau eforturi pentru a scoate circa 100 de oameni prinsi sub daramaturile unui bloc turn de zece etaje, din Islamabad. Multi dintre locatari au fost surprinsi in pat, profitand de weekend pentru a se odihni. Desi ieri fusesera recuperati 66 de raniti si 18 cadavre, martorii spuneau ca de sub plafoanele de ciment se aud in continuare voci. Zeci de salvatori pakistanezi, asistati de echipe britanice si turcesti, lucrau aproape chirurgical printre daramaturile blocului, locuit in mare parte de cetateni straini. Eforturile se desfasoara in liniste, toata lumea fiind atenta la cel mai mic zgomot venit dintre ruine. La mai bine de 24 de ore de la seism, doi oameni au fost scosi vii, eveniment care le-a oferit un scurt moment de bucurie membrilor echipelor de salvare extenuati de munca grea.

Corbii se roteau in cercuri

Mii de locuitori ai capitalei aflati in stare de soc, unii raniti si acoperiti de sange, si-au petrecut noaptea pe strazi, temandu-se sa se adaposteasca in cladiri de teama replicilor cutremurului. "Minaretele moscheilor tremurau. Nu am trait un seism atat de violent in viata mea", marturisea Mohammad Akram, agent de securitate, in varsta de 50 de ani. Un corespondent al AFP a relatat ca, inainte de cutremur, toate pasarile au inceput sa tipe si sa-si ia zborul din copaci. "Zgomotul pasarilor care tipau amplifica starea de frica. Corbii se roteau in cercuri", a povestit jurnalistul.

Cadavru dupa cadavru

La Uri, in nordul Indiei, linistea era sfasiata de tipetele de durere ale oamenilor de fiecare data cand de sub daramaturi era scos un alt cadavru. "Noaptea trecuta, toti aveam un acoperis deasupra capului si o familie. Astazi, majoritatea am ramas sub cerul liber, iar multi nu mai au pe nimeni", povestea un functionar local. Seismul de sambata a ucis cel putin 106 oameni la Uri si in satele invecinate din Kasmirul indian, una dintre cele mai lovite regiuni.
Odata cu lasarea noptii, localnicii au aprins lampile cu gaz pentru a lumina activitatea echipelor de salvare trimise de armata. Potrivit responsabililor locali, peste 70%din casele din regiune au fost rase de pe suprafata pamantului. Mii de localnici si-au petrecut noaptea pe strazi sau in corturile instalate de armata. Potrivit unui purtator de cuvant al politiei, in Kasmirul indian s-au inregistrat cel putin 600 de morti si peste 900 de raniti.

Trei morti in Afganistan

Afganistanul, una dintre tarile cele mai sarace din lume, a fost, la randul sau, afectat de seism, insa in mai mica masura. Trei copii si-au pierdut viata din pricina prabusirii unor ziduri, insa pagubele materiale au fost minore. Guvernul de la Kabul a anuntat ieri trimiterea de elicoptere, echipamente medicale si doua tone de medicamente Pakistanului vecin. Semiluna Rosie locala va trimite, de asemenea, ajutoare, precum si alimente.

Teorii Tectonice

Falia himalayana
Kasmirul este o zona de risc seismic ridicat, fiind situat pe asa-numita falie himalayana, acolo unde se intalnesc doua placi tectonice, cea indiana si cea euroasiatica, a explicat Henri Hassler, seismolog la Observatorul de stiinte ale pamantului de la Strasbourg. "India se deplaseaza spre nord cu doi centimetri pe an, provocand seisme dramatice. (...) Miscarea continentului indian continua de milioane de ani si este la originea muntilor din lantul himalayan, inca in formare", a rezumat Hassler, precizand ca "placa indiana intra putin sub placa euroasiatica". Seismologii au avertizat recent ca in zona se inregistreaza o crestere a activitatii seismice si exista riscul producerii unui cutremur major in Kasmir.

Seisme devastatoare -Cutremure majore in ultimii 15 ani

> 21 iunie 1990, Iran: 37.000 de morti dupa un seism cu magnitudinea de 7,7
> 30 septembrie 1993, India: 7.600 morti in statul Maharastra, magnitudinea 6,4
> 17 ianuarie 1995, Japonia: circa 6.500 de morti in regiunea Kobe-Osaka, magnitudinea de 7,2
> 4 februarie 1998, Afganistan: peste 2.000 de morti in provincia Takhar, magnitudinea de 6,4
> 30 mai 1998, Afganistan: 5.000 de morti in nord-estul tarii, magnitudinea 7,1
> 17 august 1999, Turcia: peste 20.000 de morti in nord-vestul tarii, magnitudinea 7,4
> 26 ianuarie 2001, India: peste 20.000 de morti in statul Gujarat, magnitudinea 7,9
> 26 decembrie 2003, Iran: 31.000 de morti in orasul Bam, magnitudinea 6,7
> 26 decembrie 2004, Asia: seism cu magnitudinea de 9,1 in largul insulei Sumatra, a provocat un tsunami care a lovit zeci de tari din Asia de Sud-Est, facand 220.000 de morti si disparuti
> 28 martie 2005, Indonezia: seism cu magnitudinea de 8,7 in largul Sumatrei, soldat cu circa 1.000 de morti


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.