Parlamentul European (PE) a adoptat cu 390 voturi pentru, 192 voturi impotriva si 59 de abtineri, o propunere de directiva care prevede extinderea concediului minim de maternitate la 20 de saptamani platite integral cu salariul ultimei luni lucrate sau cu media salariilor lunare, alocatia neputandu-se situa sub limita celei pentru concediul medical. Cu toate acestea, pentru ca textul sa devina lege, acesta trebuie sa treaca si de Consiliul Uniunii Europene.

Amendamentul cheie privind extinderea concediului minim de maternitate de la 14 saptamani la 20 de saptamani platite integral cu salariul ultimei luni lucrate sau cu media salariilor lunare, a fost adoptat doar cu o diferenta de 7 voturi in favoarea prevederii (327 voturi pentru, 320 de voturi impotriva si 30 de abtineri). Astfel, amendamentul a fost sustinut la vot de fortele politice de stanga: Socialistii si Democratii (S&D), Verzii si Stanga radicala-GUE/NGL, arata un comunicat al Institutului pentru Democratie Participativa Qvorum.

Majoritatea eurodeputatilor romani au sustinut la vot propunerea de directiva a legislativului european, cu exceptia lui Sebastian Bodu (PPE),
Cristian Dan Preda (PPE) si Traian Ungureanu (PPE) care au votat impotriva. Totodata, doamnele eurodeputat Monica Macovei (PPE) si Renate Weber (ALDE) s-au abtinut la vot, iar Rares Niculescu, Laszlo Tokes si Corneliu Vadim Tudor nu au votat.

Europarlamentarii romani membrii ai S&D au sustinut la vot acest amendament, in schimb majoritatea eurodeputatilor romani din PPE si ALDE au votat impotriva extinderii concediului de maternitate la 20 de saptamani platite integral, respectand linia politica a popularilor europeni. Cu toate acestea, au fost deputati europeni romani, membri ai PPE si ALDE care au sustinut concediul maternal de 20 saptamani platite integral, precum: Elena Antonescu (PPE), Elena Basescu (PPE), Ramona Manescu (ALDE), Marian-Jean Marinescu (PPE), Csaba Sógor (PPE), Iuliu Winkler (PPE). Totodata, eurodeputatul Catalin Ivan a votat impotriva extinderii concediului, contrat opiniei grupului S&D si a delegatiei PSD din grupul socialistilor europeni

  • Concediu de paternitate platit?

Prin alte doua amendamente importante, eurodeputatii solicita statelor membre sa ofere tatilor dreptul la un concediu de paternitate platitintegral, de cel putin doua saptamani, in perioada concediului de maternitate
. Europarlamentarii care s-au opus acestei prevederi au
considerat ca extinderea concediului platit va constitui o povara importanta in special pentru companiile mici si mijlocii, care nu isi pot permite
cheltuieli suplimentare pe timp de criza. In plus, ei considera ca masurile vor conduce totodata si la o discriminare indirecta a femeilor la angajare, deoarece angajatorii vor evita sa angajeze femeile tinere.
Citeste si:
Tatii vor fi obligati prin lege sa ajute mamele cu bebelusul
Tatii vor fi obligati prin...

De asemenea, propunerea de directiva prevede ca femeile sa aiba dreptul de a se intoarce la locul de munca, sau la un "post echivalent", o pozitie cu aceeasi remuneratie, aceeasi categorie profesionala si aceeasi fisa a postului ca acelea avute inaintea inceperii concediului de maternitate.

Comentand rezultatul acestui vot, Doru Frantescu, directorul Institutului European pentru Democratie Participativa- Qvorum, a explicat ca "pentru ca textul sa devina lege el trebuie insa votat si de cealalta camera legislativa, Consiliul. In Consiliu, unde sunt reprezentate Guvernele statelor membre, membri precum Marea Britanie si Germania au manifestat deja o opozitie puternica, motiv pentru care este de asteptat ca acest For sa respingã cel putin o parte din textul propus de Parlament. In aceasta situatie, textul va fi supus unei a doua lecturi in Parlament, unde Socialistii si celelalte forte de centru-stanga vor trebui sa stranga de aceasta data o majoritate calificata, pentru a-si impune punctele de vedere, ceea ce va fi foarte greu. Astfel ca suntem inca departe de momentul in care putem spune ca aceasta Directiva va fi implementata ".

Citeste si:
Raluca Turcan, despre programul „Teleșcoala”: A fost un proiect bun
Raluca Turcan, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.