Rusia, tara in care valoarea unui pachet de tigarete este de aproximativ un euro, vrea sa diminueze cu un sfert numarul fumatorilor, prin interzicerea fumatului in locurile publice pana in 2015.
Potrivit unui plan de actiune publicat luni pe site-ul Guvernului, in anumite regiuni din Rusia, fumeaza "intre 53 si 80 la suta dintre barbati si intre 13 si 47 la suta dintre femei", precizeaza textul. In randul adolescentilor, nivelul oscileaza intre 28 si 67 de procente la baieti si intre 15 si 55 la suta la fete.

"In Federatia Rusa, in fiecare an mor intre 350.000 si 500.000 de cetateni, din cauza consumului de tutun", se arata in acest text.

Potrivit MEDIAFAX, ca masura de raspuns, Guvernul a hotarat sa interzica orice fel de publicitate pentru tigari inca din 2011 si sa interzica fumatul in "institutiile medicale, sportive si culturale" si celelalte locuri publice pana in 2015, conform planului.

Statul intentioneaza sa "creasca gradual" impozitele si taxele pentru tutun, care pana in 2015 ar putea ajunge la nivelul european, potrivit lui Dmitri Ianin, unul dintre autorii acestui plan de actine, citat luni de cotidianul Vedomosti.

Masurile "urmeaza sa permita diminuarea, pe termen lung, cu 25 de procente" a numarului de fumatori, estimeaza autorii acestui text.

Publicitatea pentru tutun, care a fost deja interzisa pe posturile de radio si de televiziune din 1996, este autorizata, in continuare, in presa scrisa, dar nu pe prima si ultima pagina, dar si in metrou, pe aeroporturi si in gari.

In Rusia, un pachet de tigarete costa aproximativ 40 de ruble rusesti (un euro), iar fumatul este posibil in restaurante si baruri, lucru interzis in mai multe tari ale Uniunii Europene (UE).

Rusia a ratificat, in 2008, Conventia OMS pentru lupta impotriva fumatului, care a fost semnata de peste 100 de tari, de la adoptarea acesteia, in 2003.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.