Washingtonul a prezentat scuze sutelor de guatemalezi infectati cu boli cu transmitere sexuala in cadrul unui studiu efectuat de guvernul american in urma cu peste 60 de ani, calificat drept "crima impotriva umanitatii" de Guatemala.

Studiul, efectuat din 1946 pana in 1948 in Guatemala, era "clar contrar eticii" si "condamnabil", au declarat secretarul de Stat, Hillary Clinton, si secretarul pentru Sanatate, Kathleen Sebelius, potrivit MEDIAFAX.

  • Aproximativ 1.500 de persoane au participat la acest experiment care avea ca obiectiv sa determine daca penicilina, care abia incepea sa fie folosita, poate fi utilizata pentru a preveni bolile cu transmitere sexuala (BTS).

Cercetatorii au ales drept cobai persoane vulnerabile, inclusiv bolnavi mental, si nu le-au informat nici cu privire la obiectul cercetarilor, nici cu privire la ce urma sa li se intample. Ei le-au incurajat sa transmita bolile sexuale si nu i-au tratat pe cei care au contractat sifilis.

Cel putin un pacient a murit in timpul studiului, fara sa se stabileasca daca experimentul a fost la originea decesului.

  • "Ceea ce s-a intamplat atunci este o crima impotriva umanitatii si Guvernul isi rezerva dreptul de a depune plangere", a reactionat presedintele guatemalez, Alvaro Colom, care a fost informat joi de Clinton.

Presedintele american, Barack Obama, i-a transmis in cadrul unei convorbiri telefonice "regrete profunde" si a prezentat "scuze tuturor celor afectati", a informat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, intr-un comunicat.

Obama a "reafirmat angajamentul Statelor Unite pentru ca toate studiile medicale efectuate pe om in prezent sa indeplineasca criteriile etice si juridice existente in Statele Unite si internationale", a adaugat Gibbs.

"Regretam profund ca acest lucru s-a intamplat si prezentam scuze persoanelor care au fost afectate de practici de cercetare atat de dezgustatoare", au afirmat Clinton si Sebelius, anuntand lansarea unei vaste anchete.

  • Studiul era finantat de o bursa a Institutului american de sanatate (NIH), acordata Biroului sanitar panamerican, devenit ulterior Organizatia panamericana pentru sanatate.

Initial, cercetatorii au inoculat sifilis sau gonoree unor prostituate, lasandu-le apoi sa intretina raporturi sexuale cu militari sau detinuti.

Intr-o a doua faza, "vazand ca putini barbati sunt infectati, abordarea cercetarii s-a schimbat si a constat in inocularea (acestor boli) direct soldatilor, detinutilor si bolnavilor mentali", potrivit unor documente care descriu studiul.

Citeste si:
5 mituri despre bolile cu transmitere sexuala in care sa nu mai crezi
5 mituri despre bolile cu...

  • Francis Collins, directorul NIH, a calificat studiul drept "profund ingrijorator", vorbind despre "un exemplu revoltator al unui capitol negru al istoriei medicinei". El a subliniat ca directorul american pentru Sanatate de la acea vreme, Thomas Parran, a fost probabil pus la curent cu experimentul.

Studiul, care nu a fost niciodata publicat, a fost dat publicitatii anul acesta, dupa ce un profesor de la Wellesley College, Susan Reverby, a gasit din intamplare documente de arhiva care mentionau experimentul efectuat de controversatul doctor american John Cutler.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.