Responsabilii cu aplicarea legii din Ucraina aplica in mod curent metoda fortei, pentru a obtine marturisiri si declaratii ale detinutilor, deseori recurgandu-se la tortura, se arata intr-un raport recent al organizatiei Amnesty International cu privire la Ucraina si intitulat "Este timpul pentru actiune. Tortura si relele tratamente aplicate in arestul politiei". Materialul se concentreaza pe consecintele efective pentru actele de tortura si rele tratamente savarsite de politia din Ucraina.

"Suspect, martor sau simplu spectator, pentru fiecare dintre acestia exista riscul sa fie torturat, daca nu supus unor rele tratamente de catre politie", sustine Heather McgGill, cercetator al Amnesty International.

"Toate formele de tortura si alte rele tratamente sunt, fara nici o indoiala, interzise oricand si in orice circumstante conform legii privind drepturile internationale ale omului. Cu toate acestea, in Ucraina, acuzatiile de practicare a torturii sunt rareori investigate, iar daca totusi acest lucru are loc, anchetele sunt pline de fisuri. Rezultatul este ca foarte putini ofiteri implicati in acte de tortura si rele tratamente sunt pedepsiti pentru faptele lor, iar victimele rareori sunt despagubite", precizeaza sursa citata.

Totodata, raportul Amnesty International scoate la lumina si unele slabiciuni existente in sistemul justitiei din Ucraina care au permis cresterea numarului actelor de tortura si de rele tratamente, inclusiv conditiile proaste din centrele de detentie preventiva, precum si numarul mic al paznicilor pentru detinuti.

Raportul include si 20 de recomandari pentru autoritatile ucrainene, cu scopul de a sprijini interzicerea completa a torturii si a altor rele tratamente in custodia politiei.

Autoritatile de la Kiev recunosc ca ofiterii de politie fac abuz de putere pentru ca incearca sa gaseasca vinovatii, in cazurile unor crime grave, prin orice mijloace. "Daca guvernul Ucrainei doreste cu adevarat un parteneriat cu Uniunea Europeana pana in 2007, trebuie sa inceapa imediat o reforma in sistemul justitiei, eliminand tortura si asigurand dreptate victimelor", a avertizat Heather McGill.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.