Saddam Hussein va fi judecat pentru crime impotriva umanitatii pe 19 octombrie. Alaturi de dictator vor mai fi inculpate sapte persoane. Familia lui Saddam nu are bani sa-i plateasca avocati

Saddam Hussein va fi judecat pe 19 octombrie, alaturi de alte sapte persoane, pentru crime impotriva umanitatii. TSI, care il judeca pe fostul dictator, si-a rezervat insa dreptul de a amina data procesului. Hussein este acuzat de uciderea a 143 de siiti din localitatea Dujail, ca razbunare pentru o tentativa de asasinat asupra sa, in 1982. Alaturi de fostul presedinte vor fi judecati Taha Yassin Ramadan, fost vicepresedinte, Barzan Ibrahim al-Hassan, fratele vitreg al dictatorului si sef al serviciilor de informatii, si Awad Ahmad al-Bandar, fost adjunct al sefului de Cabinet al Presedintiei. Mai sint inculpati patru responsabili locali ai partidului Baas, implicati in masacru.

La mila avocatilor

Avocatii lui Saddam Hussein au anuntat ieri ca nu mai au bani si ca asteapta sa fie platiti de Tribunalul Special Irakian (TSI) sau de mass-media, informeaza AFP. Seful echipei de aparare, Khalil al-Dulaimi, a anuntat ca pina acum au lucrat benevol, deoarece familia lui Saddam "nu are banii necesari acoperirii cheltuielilor". Ei au anuntat ca nu vor mai face nici o declaratie de presa si ca asteapta ca media sa reactioneze, pentru ca TSI sa le rezolve cererea.

Apararea nu e pregatita

Khalil al-Dulaimi declarase anterior ca la 19 octombrie va cere aminarea termenului de judecata, deoarece nu a avut timp suficient pentru a pregati apararea. Tribunalul a tinut sa sublinieze ca a transmis "dovezi in legatura cu cazul Dujail avocatilor acuzatilor inca de pe 10 august". Masacrul de la Dujail este singura infractiune pentru care Saddam Hussein a fost inculpat pina in prezent. El fusese informat anul trecut ca ar putea fi judecat pentru genocid si crime de razboi pentru uciderea kurzilor, in anii ’80 si oprimarea singeroasa a revoltei siite din 1991. Pentru masacrul de la Dujail Saddam Hussein este pasibil de pedeapsa cu moartea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.