Carla del Ponte da astazi semnalul daca UE poate incepe negocierile de aderare cu Croatia. Predarea criminalilor de razboi catre TPI este o conditie necesara pentru inceperea negocierilor

Procurorul Tribunalului Penal International (TPI) al ONU, Carla del Ponte, ii va informa astazi pe ministrii de Externe ai Uniunii Europene, reuniti la Luxemburg, daca Croatia coopereaza in mod satisfacator cu tribunalul.

Daca semnalul va fi pozitiv, UE ar putea incepe chiar azi negocierile de aderare cu Zagrebul. Negocierile fusesera suspendate in martie, deoarece Croatia nu coopera suficient cu TPI in ceea ce priveste predarea lui Ante Gotovina, suspectat de crime de razboi. Aflata vineri la Zagreb, Del Ponte a refuzat sa ofere orice indiciu asupra pozitiei pe care urma sa o prezinte astazi. "Ma gindesc, evaluez. Nu ma intrebati nimic. Trebuie sa imi prezint opinia in fata UE luni." Singura declaratie a Carlei del Ponte a fost: "Nici nu va puteti inchipui cit de dezamagita sint ca Gotovina este inca liber".

Procurorul avusese o exprimare asemanatoare la Belgrad, joia trecuta, despre sirbul bosniac Ratko Mladic, aflat in libertate. Cu toate acestea, ea a laudat guvernul sirb pentru felul in care coopereaza cu TPI. UE a decis ca poate aborda primul pas spre negocierile de aderare cu Serbia, discutarea unui Acord de Stabilitate si Asociere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.