Prima explozie s-a produs in restaurantul Raja, din statiunea Kuta, un loc popular printre turistii straini, la ora 19,30, ora locala. Zece minute mai tarziu, la 30 de kilometri de Kuta, la Jimbaran, alte doua bombe au devastat doua restaurante situate pe malul marii. Martorii si politia au descris scene dramatice cu victime decapitate si ramasite omenesti raspandite peste tot. Potrivit politiei, alte trei bombe neexplodate au fost descoperite la Jimbaran. Faptul ca acestea nu au explodat se explica prin aceea ca, imediat dupa atacurile de la Jimbaran, autoritatile indoneziene au inchis reteaua de telefonie mobila de pe teritoriul insulei.

Ipoteza ca ar fi fost vorba de atacuri sinucigase a fost confirmata de faptul ca la fata locului au fost descoperite bucati suspecte de rucsac, modul preferat de transport al bombelor de catre teroristii-kamikaze. Dispozitivele explozive au fost concepute asfel incat sa produca un numar cat mai mare de victime inocente. Unele dintre persoanele ranite in atacuri aveau urme de cuie care le strapunsesera carnea.

Potrivit autoritatilor de la Jakarta, toate indiciile conduc spre concluzia ca in spatele atacurilor de sambata s-ar afla gruparea islamista Jemaah Islamiyah, afiliata la Al Qaeda. Seful sectiunii antiteroriste din cadrul ministerului indonezian al Securitatii, Ansyaad Mbai, a indicat doi membri malaezieni ai Jemaah Islamiyah (JI), drept autori ai atacurilor - Noordin Mohammad si Azahari Husin. Cei doi sunt considerati, de asemenea, autori ai atacului din octombrie 2002, dintr-o discoteca din Bali, soldat cu 202 morti, precum si ai celui de la hotelul Mariott din Jakarta, care a ucis 12 persoane pe 5 august 2003.

Azahari bin Husin, 48 de ani, supranumit Demolatorul, este teroristul tipic pentru Al Qaeda. Provenit dintr-o familie bogata din Malaezia, a studiat in Australia si si-a luat doctoratul in inginerie la Universitatea britanica Reading in anii '90, dupa care a plecat in Afganistan, unde s-a antrenat cu Osama bin Laden. Este considerat cel mai periculos terorist din Asia de sud-est.

Autoritatile de la Kuala Lumpur au ne gat ca in Malaezia ar exista celule teroriste active si au promis sa coopereze pe deplin cu Jakarta pentru a descoperi autorii atacurilor de sambata. In Malaezia sunt detinuti in prezent cel putin 80 de membri prezumati ai Jamaah Islamiyah.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.