Lumea araba este in doliu dupa ce Yasser Arafat s-a stins din viata, joi dimineata, intr-un spital militar din Paris. Funeraliile vor avea loc azi, la Cairo, locul nasterii presedintelui Autoritatii Nationale Palestiniene, iar inmormantarea se va desfasura la Ramallah, in aceeasi zi. Autoritatea Nationala Palestiniana a decretat 40 de zile de doliu national in toate teritoriile palestiniene dupa decesul lui Yasser Arafat. Magazinele vor fi inchise pentru trei zile, iar institutiile publice pentru sapte zile. Dar doliul se va prelungi pe o perioada de 40 de zile, timp in care drapele vor fi coborate in berna si toate sarbatorile vor fi anulate. in vreme ce mii de oameni s-au adunat in apropierea fostei resedinte a lui Arafat, au plans, au purtat postere cu chipul acestuia si au scandat lozinci contra Israelului, mai multi lideri ai unor grupuri militante palestiniene au acuzat ieri public Israelul ca l-ar fi ucis pe Arafat.

Nici doctorii francezi, nici palestinienii nu pot spune ce a provocat decesul lui Arafat, dupa ce acesta s-a aflat mai multe zile in coma la un spital din Paris. Zvonuri privind otravirea de catre Israel a fostului presedinte al Autoritatii Nationale Palestiniene au aparut de mai multe saptamani, dar palestinienii nu au adus pana acum nici o dovada in acest sens. Succesorii lui Arafat incep sa se profileze. Comitetul Executiv al OEP l-a ales in unanimitate pe Mahmud Abbas drept presedinte interimar al organizatiei. Aceasta inseamna ca el nu va avea rival la alegerile pentru presedintie. Dintre toate functiile detinute de Arafat, cea de presedinte al OEP poate fi considerata cea mai importanta. Parlamentul palestinian l-a investit pe presedintele sau, Rauhi Fattouh, drept presedinte interimar al ANP. Desi Fattouh va detine oficial functia, fraiele puterii le va avea de fapt Mahmud Abbas.

Viata la Ierusalim, istorie si gloante

Masurile de securitate din Ierusalim au darul sa inspaimante orice turist care viziteaza prima oara acest oras. Pentru localnici insa, soldatii inarmati pana in dinti fac parte de mult din viata de zi cu zi. Marti, in jurul orelor 17:00, o agitatie neobisnuita a cuprins partea veche a Ierusalimului, unde faceam un tur al locurilor istorice impreuna cu cativa jurnalisti romani. Parca de nicaieri, deasupra noastra au aparut elicoptere ale armatei si avioane militare. Sutele de ganguri din orasul vechi s-au umplut de soldati israelieni, inarmati pana in dinti, care priveau cu suspiciune in jur. Mi-am dat seama ca s-a intamplat ceva grav, iar ghidul nostru ne-a spus ca postul de radio israelian tocmai a anuntat, citand surse palestiniene, decesul lui Arafat.

Toate cele patru intrari in zona veche a orasului, care cuprinde si Ierusalimul de Est, locuit in majoritate de arabi, au fost blocate de sute de soldati, accesul inspre locurile sfinte fiind permis numai pe baza unei legitimatii speciale. in partea noua a orasului, intersectiile au fost intesate de forte de securitate, iar circulatia rutiera a devenit, in doar cateva minute, un adevarat cosmar. Pe drumul spre aeroportul din Tel Aviv, numeroasele verificari si baraje ale armatei sunt un indiciu clar al tensiunii care a cuprins Israelul.

Gaza si Cisiordania, blocate de armata

Ieri dimineata, fortele israeliene de aparare au blocat toate intrarile spre Cisiordania. Anterior, aceeasi masura a fost aplicata si in Fasia Gaza.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.