Statele Unite ale Americii au amenintat cu blocarea fondurilor nord-coreene, daca acest stat nu da un semnal pozitiv la negocierile in format de sase tari referitoare la programul sau nuclear.

Negocierile multipartite de la Beijing sunt blocate de cererea Phenianului privind accesul la un reactor cu apa usoara. Seful delegatiei americane, Christopher Hill, a declarat ca aceasta pretentie torpileaza sansele de a se ajunge la un acord.

Este important ca nord-coreenii sa-si revizuiasca pozitia privind reactorul cu apa usoara, a intarit si seful delegatiei japoneze, Kenichiro Sasae. Coreea de Nord ameninta ca, daca nu i se accepta cererea, va dezvolta si mai mult productia de arme nucleare. In schimb, in caz de esec al negocierilor, SUA au intentia sa recomande trimiterea dosarului Consiliului de Securitate, care sa impuna sanctiuni. China se opune acestui demers, iar Phenianul a indicat ca acest lucru inseamna o declaratie de razboi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.