Eliminate in urma cu 50 de ani, noile carti de identitate britanice ar putea deveni unele dintre cele mai avansate din lume, continand date biometrice

Ieri, inaintea dezbaterii parlamentare asupra introducerii obligatorii a cartilor de identitate in Marea Britanie, rezultatul votului ramanea o surpriza. Noul ministru de Interne britanic, Charles Clarke, era decis sa mearga pana la capat cu legea in formula propusa de predecesorul sau, David Blunkett. Totusi, cel putin 30 de membri ai Partidului Laburist si un numar similar din randurile conservatorilor (al caror lider, John Howard, se hotarase in ultimul moment sa sustina legea) voiau sa voteze impotriva deciziilor luate de conducerile propriilor formatiuni.

Liberal-democratii, a treia grupare din Parlamentul de la Londra, par singurul grup cu o parere unitara, total opusa adoptarii legii. Un parlamentar conservator, Bill Cash, a declarat ca legea este "autoritara" si va crea o "societate de tip Big Brother", iar mai multe organizatii civice pretind ca ea nu va avea nici un efect in lupta antiterorista. Ca exemplu este data Spania, care nu a putut preintampina actele teroriste de la 11 martie, in ciuda unui sistem de carti de identitate bine pus la punct. Ministrul de Interne, Charles Clarke, a trimis o scrisoare deschisa cotidianului "The Times" in care a incercat sa sublinieze avantajele unor carti de identitate in combaterea terorismului, a imigratiei ilegale si a crimei organizate.

El a declarat ca, departe de a incalca libertatile civile, legea "promoveaza un drept fundamental - acela de a trai liber de criminalitate si frica". Pentru a-i atrage de partea sa pe adversari, Clarke a introdus o sanctiune de doi ani inchisoare pentru orice oficial care ar accesa datele posesorilor de carti de identitate fara drept. Marea Britanie a desfiintat cartile de identitate in urma cu peste 50 de ani, dar cabinetul Blair intentioneaza sa le reintroduca in 2007, dupa viitoarele alegeri generale. Se estimeaza ca, din 2012, toti cetatenii si rezidentii in Marea Britanie sa aiba asemenea acte de identitate dar nu se va pune niciodata problema ca portul lor sa fie obligatoriu.

Noutatea fata de alte sisteme de identificare a persoanelor, consta in inregistrarea unei imagini a irisului, a fetei si a amprentelor fiecarui posesor. Un registru national care va contine, pe langa aceste date biometrice, datele despre identitatea persoanelor similare celor cerute in orice alt stat european (cu accent pe statutul celor ce nu au cetatenie britanica) va fi accesibil politiei, serviciilor de informatii, autoritatilor vamale si fiscale, precum si oricaror alte organisme guvernamentale cu atributii in domeniul securitatii nationale. Neinscrierea in registru si comunicarea neintentionata de date false vor fi sanctionate cu amenzi civile. Falsurile intentionate ar putea fi sanctionate cu pana la 10 ani de inchisoare. Inca din 2008, oricine va solicita un pasaport britanic, precum si orice rezident strain, va avea nevoie si de o carte de identitate, pachetul carte de identitate-pasaport fiind estimat la 85 de lire sterline.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.