"Organizatia Al-Qaida in Mesopotamia a proclamat razboi total impotriva Rafidha (cuvant arab peiorativ ce desemneaza siitii) oriunde se afla in Irak", se spune in comunicatul semnat de liderul acesteia, Abu Musab al-Zarqaui.

El ii acuza pe siiti de ,exterminarea sunnitilor", iar declaratia e facuta intr-o caseta audio.
Miercuri a fost una dintre cele mai sangeroase zile dupa 1 mai 2003, data sfarsitului operatiunilor majore din Irak. Numai la Bagdad au avut loc nu mai putin de 11 atentate sinucigase, toate revendicate de Al-Qaida, care le-a prezentat drept riposta la operatiunea impotriva rebelilor sunniti din Tall Afar. "Inamicul a mobilizat peste 10.000 de soldati, dintre care 4.000 de cruciati, impotriva catorva sute de credinciosi, ceea ce dovedeste ura lor", declara Zarqaui.

"Este un razboi confesional organizat, pregatit minutios", mai spune el, cerandu-le sunnitilor sa nu mai fie amortiti. "Razboiul de exterminare a sunnitilor nu s-a oprit si nu se va opri. Somnul vostru a durat prea mult. Treziti-va!". Zarqaui declara razboi nu doar siitilor, ci si trupelor irakiene si celor americane ("cruciatii"), cat si guvernului de la Bagdad. "Avertizam conducatorii triburilor ca, daca se confirma ca au legaturi cu cruciatii ori apostatii, vor fi luati drept tinte".

"Daca se dovedeste ca un militar, un politist si un soldat sunt agenti ai cruciatilor, ii vom ucide, iar casa le-o vom demola ori distruge", anunta Zarqaui, care denunta insistent "razboiul de curatire etnica ce vizeaza sunnitii". Iesirea lui la rampa, a doua in decurs de patru zile, ilustreaza escaladarea razboiului din Irak. Totodata, sunt semnale ca, pentru a duce acest razboi total, el a reusit sa unifice gruparile rebele sunnite din Bagdad si alte orase irakiene.

Ieri, ziarul londonez "The Times" scria ca "sunt toate motivele sa se creada ca Zarqaui controleaza comandamentul tactic al gruparilor rebele reunite sub comanda lui". Gruparile lui au cele mai bune arme, cei mai multi bani si oameni, ele actioneaza extrem de dur si de eficient in zonele siite: de la atentate de anvergura, cum a fost cel de miercuri din Piata Uruba din Bagdad, la executii cu sange rece, precum cea din Taji, cand 17 siiti au fost scosi din case, legati la maini si impuscati in cap. Altfel zis, in Irak, razboiul civil se acutizeaza.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.