Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timosenko, a declarat sambata ca va candida la alegerile din martie 2006 separat de formatiunea condusa de actualul presedinte, Victor Iuscenko, informeaza Itar-Tass.

"Vom candida la alegeri paralel fata de Iuscenko, insa acest lucru nu inseamna ca suntem in razboi", a declarat Timosenko pentru postul de televiziune ucrainean Intel. "Este vorba despre doua echipe diferite, cu idei diferite", a mai spus Timosenko. Timosenko a atacat in termeni duri echipa presedintelui, insa a evitat sa lanseze un atac la adresa acestuia, principalul considerent fiind probabil, ca, totusi, in 2006, formatiunile celor doi lideri s-ar putea reintalni in partea din dreapta a Executivului de la Kiev. "Nu voi mai candida alaturi de cei care au compromis Ucraina, si ma refer aici la persoanele din jurul lui Iuscenko, nu la el", a adaugat Timosenko. Fostul premier a mai spus ca partidul pe care il conduce, Batkivshchyna, va tine foarte curand o intalnire la nivelul liderilor, pentru a se lua o decizie in ceea ce priveste viitoarea pozitie pe esichierul politic. "Vom lua o decizie care cu siguranta ca nu va va dezamagi", a spus ea.

Iesirea in public a Iuliei Timosenko pare a fi avut un singur scop: demonizarea camarilei create in jurul lui Iuscenko. "Presedintele a spus ca ar trebui sa ne dam cu totii mainile. Dar cum sa intind eu mana echipei prezidentiale, cand mainile lor sunt tot timpul ocupate sa fure?". "Sunt gata sa intind o mana presedintelui, insa nu si oamenilor din jurul sau", a mai spus ea. Toate aceste acuzatii la adresa "oamenilor presedintelui", fara a-l viza insa si pe Iuscenko tradeaza cel mai probabil intentia lui Timosenko de a reface tandemul in viitorul indepartat.

"Acum, eu si Iuscenko suntem in tabere diferite, si fiecare va urma propria cale. Obisnuiam sa formam o echipa comuna, si este pacat ca aceasta s-a destramat. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie si varsare de sange", a mai spus ea. Timosenko a spus ca regreta despartirea de Iuscenko, de care, credea ea, "ii leaga un parteneriat de cel putin zece ani".

"Am sperat pana in ultima clipa ca vom gasi o cale de reconciliere. In tot acest timp i-am fost un partener sincer", a declarat fostul premier. Ramas singur, Iuscenko a trimis ieri bezele catre Washington, asigurandu-i pe americani de faptul ca este decis sa lupte in continuare pentru democratie in Ucraina, informeaza Reuters. Ultimele schimbari din Ucraina "nu vor schimba in nici un fel cursul tarii catre integrarea in structurile euro-atlantice si eficientizarea parteneriatului strategic cu SUA", i-a transmis Iuscenko lui Bush.

Schimbarile din Ucraina nu par a consolida insa partidul condus de Iuscenko, informeaza agentia Novosti-Ukraina. Conform unui sondaj dat publicitatii vineri, doar 18% dintre ucraineni sustin Uniunea Populara condusa de actualul presedinte, informeaza Ria Novosti.

Astfel ca divortul atat de mediatizat astazi, dintre Iuscenko si Timosenko, s-ar putea foarte usor transforma intr-o noua casnicie fericita dupa alegerile parlamentare din martie 2006.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.